VIDEO: Pukuloistoa presidentinlinnassa kuninkaallisten illallisella – Jenni Haukio sädehti jäänsinisessä

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät parhaillaan Pohjoismaiden valtionpäämiesten juhlaillallista Presidentinlinnassa.

Ruotsin, Tanskan ja Norjan kuninkaallisten sekä Islannin presidenttiparin lisäksi mukana on noin 180 vierasta. Vieraat koostuvat johtajista, virkamiehistä sekä tieteen ja kulttuurin vaikuttajista.

Aiemmin päivällä presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat arvovieraat vastaan Presidentinlinnan pihalla. Monet julkaisivat vierailusta kuvia ja videoita myös sosiaalisessa mediassa. Mm. ulkoministeriön yksikönpäällikkö Ville Cantell julkaisi allaolevan videon Pohjoismaiden valtionpäämiesten saapumisesta kaupungintalolle. 

Seurue tervehti paikalle kerääntynyttä väkijoukkoa Presidentinlinnan parvekkeelta. Sen jälkeen he siirtyivät kävellen Linnasta kaupungintalolle ja tervehtivät reitin varrelle kokoontunutta yleisöä. 

Poliisin mukaan juhlallisuuksia seuraamaan kerääntyi Linnan ympäristöön noin 4000 ihmistä. Virallisen vastaanoton jälkeen puhjennut sade sai kuitenkin osan väestä poistumaan paikalta. 

”Suhde Ruotsiin tiivis - "enkä tarkoita vain jääkiekko-otteluita"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiitti juhlapäivällisen puheessaan muita Pohjoismaita siitä, että ne ovat aina olleet Suomen rinnalla.

 

Ruotsiin Suomea yhdistävät henkilötason siteet. Niinistö mainitsi erikseen yli puoli miljoonaa Ruotsissa asuvaa suomalaista. Muutenkin maiden suhde on tiivis, presidentti sanoi. 

– Ruotsin ja Suomen väliset suhteet ovat hyvin tiiviit - enkä nyt tarkoita pelkästään jääkiekko-otteluita. 

Tanskalla ja Suomella on kiinteät kulttuurisiteet ja maat käyvät aktiivisesti kauppaa, presidentti sanoi. 

Presidentin mukaan norjalaisille ja suomalaisille yhteistä on kaipuu luontoon, Islantiin Suomea yhdistää arktinen ulottuvuus. 

Tanskan kuningattarelta surunvalittelut Koivistosta

Myös Tanskan kuningatar Margareeta esitti puheen juhlapäivällisellä. Kuningattaren mukaan pohjoismainen yhteistyö on ollut luontevaa koko Suomen itsenäisyyden ajan. Hän oli iloinen siitä, että Pohjoismaiden valtionpäämiehet ottivat osaa Suomen itsenäisyyden juhlintaan. 

Kuningatar halusi kuitenkin myös muistaa suomalaisten viimeaikaista surua ja kunnioittaa presidentti Mauno Koiviston muistoa. 

-Ilmaisen syvimmän kunnioitukseni Koiviston työlle presidenttinä ja pyydän että te, herra presidentti, otatte vastaan minun ja muiden Pohjoismaiden valtionpäämiesten surunvalittelut. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja