VIDEO: Näin pelastaudut laivasta

Näin pelastautuminen laivasta tapahtuu 3:16

Viking Linen M/S Gabriellan päällikkö Ove Englundin mukaan laivaan tullessa kannattaa ensimmäisenä tarkistaa lähin kokoontumisasema onnettomuuden sattuessa.

– Lähimmän kokoontumisaseman sijainnin näkee hytin ovesta. Käytävien seinissä olevia nuoli seuraamalla löytää pelastusaseman. Ne on merkitty kirjaimin. Esimerkiksi tämän hytin lähin asema on E, kertoo Englund.

Englund neuvoo, että kylmillä ilmoilla on syytä ottaa päällysvaatteet mukaan, mutta ei missään nimessä matkatavaroita.

Estonian uppoamisesta tulee ensi sunnuntaina kuluneeksi kaksikymmentä vuotta. Onnettomuus tapahtui keskiviikkona 28.9.1994. Alus katosi pinnan alle kello 1.50.

Uppoamisen syy oli keulavisiirin irtoaminen. Vesi virtasi autokannelle ja alus kallistui. Estonia upposi alle tunnissa. 

Laivalta pelastautui 137. Laivalla oli kaikkiaan 989 henkilöä.

Jokaisella miehistön jäsenellä oma tehtävä

Englundin mukaan laivan miehistö harjoittelee viikottain erilaisia vaara-tai onnettomuustilanteita.

– Tällä viikolla meillä on vuoto- ja terroristiharjoitus. On tärkeää, että jokainen miehistön jäsen tietää tarkalleen, mitä tehdä riippumatta siitä, mikä on tilanne.

– Säännöllisten harjoitusten avulla saamme tyhjennettyä autolautan alle tunnissa. Meillä on oma johtoryhmä, joka ohjaa muiden ryhmien toimitaan muun muuassa palo-, sairaanhoito-ja evakuointiryhmät.

Pelastusliivejä on satoja ylimääräisiä

Englundin mukaan M/S Gabriellalla on reilut viisi sataa ylimääräistä pelastusliiviä.

– Pelastusliivejä on aikuisille, lapsille ja jopa vauvoille. Meillä on myös jonkin verran erityisen kookkaita liivejä. 

– Olen itse kokeillut, että jopa lastenliivit kannattavat aikuista miestä. Liiveissä on pillit ja valo syyttyy, kun ne kastuvat. Liivit kääntävät automaattisesti ihmisen oikein päin.

Kapteeni esittelee MS/Gabriellan pelastuskalustoa 4:35

Englund kertoo, että kokoontumisasemilta ihmiset ohjataan, joko liukumäkeä pitkin pelastuslautoille tai pelastusveneisiin kaiteen vierestä.

– Pelastuslauttoja on parannettu, ja nekin kääntyvät oikein päin. Niissä on varusteita kuten vettä ja hätäraketteja. Pelastusveneissä on myös moottorit. Pelastuminen käy kuivin jaloin.

Tämän lisäksi laivalle on tullut Estonian onnettomuuden seurauksena välineitä veteen joutuneiden noukkimiseksi tai hakemiseksi nopeilla veneillä.

Keulavisiiri vahvistettiin

Englundin mukaan Estonian jälkeisenä päivänä laivan keulavisiiri hitsattiin kiinni.

– Vei perätä kaksi vuotta, kun keulavisiiri saatiin vaatimusten mukaan vahvistettua ja uudet turvaportit ja ovet tehtyä. Meille tuli turvaportti myös taakse. Samalla laivan vakavuutta lisättiin taakse tehtiin kelluntatankit molemmille puolille laivaa.

– Nyt meillä on kamerat ja veden havaitsevat anturat keulaportin, autorampi, ja turvaportin seurantaan. Vastaavaa ei tapahdu siis enää, Englund vakuuttaa.

Korjattu Estonian uppoamispäivämäärää faktalaatikossa. Estonia upposi 28.9.1994, ei 29.9.

Lue myös:

    Uusimmat