Mainos

Video: Näin ajatus samaa sukupuolta olevien avioliitoista jakaa arkkipiispaehdokkaita

2:16

Evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa vaihtuu alkuvuodesta, kun Kari Mäkinen jää eläkkeelle. Arkkipiispan paikkaa tavoittelee viisi ehdokasta. Ehdokasasettelu päättyi tänään iltapäivällä. Kirkon kanta samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen nousee varmuudella esiin vaalikeskusteluissa.

Ehdolla ovat teologian tohtorit Heli Inkinen, Björn Vikström, Ilkka Kantola, Ville Auvinen ja Tapio Luoma.

Inkinen on vihitty papiksi vuonna 1989, ja hän toimii tällä hetkellä organisaation ja johtamisen yliopisto-opettajana Åbo Akademin ekonomian laitoksella. Vikström on Porvoon hiippakunnan piispa ja Luoma Espoon hiippakunnan piispa. Kantola on Turun entinen piispa ja SDP:n kansanedustaja. Auvinen on Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley) vs. lähetysjohtaja ja Sanansaattaja-lehden päätoimittaja.

MTV Uutisten haastatteleman Tapio Luoman mielestä avioliiton tulisi olla miehen ja naisen välinen.

– Minun lähtökohtani on, että avioliitto on lähtökohtaisesti miehen ja naisen välinen suhde. Tällä hetkellä tämä kirkonkin yhteinen kanta on esillä monissa eri yhteyksissä. Haluaisin omalta osaltani varmistaa, että siitä käytävä keskustelu ottaa esille kaikki mahdolliset näkökulmat, ja että kirkko aikanaan menee eteenpäin niiden näkökulmien varassa.

Ilkka Kantola kannattaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä. Hänen mielestään kirkon tulisi olla valmis vihkimään avioliittoon kaikki sellaiset parit, jotka yhteiskunta hyväksyy aviopareiksi.

– Näin annettaisiin täysi ja kiistämätön ihmisarvo homoseksuaaliselle vähemmistölle ja sen tyyppinen viesti, että kirkko ei millään tavalla boikotoi tai syrji.

Arkkipiispanvaalin ensimmäinen kierros käydään 8.2.2018. Äänioikeus vaalissa on arkkihiippakunnan papeilla ja lehtoreilla sekä seurakuntien valitsemilla maallikkovalitsijoilla. Kaikkiaan äänioikeutettuja on 1 525. Jos kukaan ehdokas ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, järjestetään toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen kesken 1.3.2018.


He ovat ehdolla

Heli Inkinen (s. 1957), teologian tohtori.

– Inkinen toimii tällä hetkellä yliopisto-opettajana Åbo Akademin ekonomian laitoksella. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Turun arkkihiippakunnan kasvatuksen hiippakuntasihteerinä.

Björn Vikström (s. 1963), teologian tohtori.

– Turussa syntynyt, mutta jo lapsena Porvooseen muuttanut Vikström on entisen arkkipiispan John Vikströmin poika. Hänet valittiin Porvoon hiippakunnan piispaksi vuonna 2009.

Ilkka Kantola (s. 1957), teologian tohtori.

– Kantola on Turun entinen piispa ja SDP:n kansanedustaja. Kantola erosi piispan virasta vuonna 2005, kun julkisuuteen tuli tieto avioliiton ulkopuolisesta suhteesta.

Tapio Luoma (s. 1962), teologian tohtori.

– Kurikassa syntynyt Luoma on Espoon hiippakunnan piispa. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Etelä-Pohjanmaan lääninrovastina.

Ville Auvinen (s. 1966), teologian tohtori.

– Auvinen on Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen vs. lähetysjohtaja ja Sanansaattaja-lehden päätoimittaja ja kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettu Turussa. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.