Mainos

Video: Haavoittunut sotilas sai uuden peniksen – massiivinen leikkaus sisälsi ensimmäistä kertaa myös kivekset

2:52

Yhdysvalloissa Massachusettsissa on tehty onnistunut peniksensiirto. Potilas on jo toipumassa ja hän pääsee pois sairaalasta jo tämän viikon aikana.

Peniksensiirtoleikkauksesta poikkeuksellisen teki se, että potilaana oli Afganistanissa pahoin loukkaantunut sotilas, joka oli menettänyt osan lantionseudustaan navasta alaspäin. Sopivan siirteen hän sai elintenluovuttajalta. Viime kuussa tehty leikkaus kesti 14 tuntia.

Lääkärit uskovat potilaan toipuvan leikkauksesta hyvin.

– Hän on vielä nuori ja elämä edessä. Leikkaus tulee auttamaan häntä paljon, hän pystyy elämään normaalia elämää, kuten virtsaamaan. Ja olemme luottavaisia, että hänen seksuaaliset kykynsä palautuvat normaaliksi, kertoo plastiikkakirurgi Richard Redett Johns Hopkinsin yliopistollisesta sairaalasta.

Peniksensiirtoja on tehty aiemminkin, mutta viime kuussa tehty leikkaus oli laajuudeltaan poikkeuksellisen iso, sillä leikkauksessa siirrettiin myös muita kudoksia.

– Ensimmäinen peniksensiirto tehtiin Kiinassa 2000-luvun alussa, mutta se ei onnistunut. Kaksi leikkausta on tehty Etelä-Afrikassa ja yksi Massachusettsin sairaalassa Bostonissa. Tästä leikkauksesta poikkeuksellisen teki kivekset eli korvasimme ne oikeilla. Potilas sai juuri oikean kokoiset siirteet luovuttajalta, kertoo Redett.

Tarve laajemmille siirroille on olemassa, sillä pelkästään Yhdysvalloissa on 1 367 miestä, jotka ovat vuosien 2001 – 2013 aikana vammautuneet sota-aluilla sukupuolielinten alueelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.