Mainos

Penissiirto onnistui jälleen – syövälle omansa menettänyt toipumassa hyvin

Yhdysvalloissa on tehty onnistunut peniksen elinsiirto. Uuden peniksen sai 64-vuotias mies, joka oli menettänyt omansa syövän takia.

15 tuntia kestänyt leikkausoperaatio tehtiin Massachusettsin osavaltiossa Bostonissa. Leikkaus on tiettävästi kolmas onnistunut penissiirto.

– Potilas toipuu hyvin, veri kiertää normaalisti luovutetussa elimessä, emmekä ole huomanneet hylkimistä, verenvuotoa tai infektiota, sairaala kertoi tiedotteessaan.

– Vaikka toipuminen leikkauksesta on vasta alussa, hänen fysioterapeuttinsa ovat varovaisen optimistia siitä, että hän tulee saamaan normaalit toiminnot takaisin.

Peniksen amputointi sai miehen eristäytymään

Penis saatiin kuolleelta elinluovuttajalta, jonka veriryhmä ja ihonsävy täsmäsivät potilaaseen. Leikkausta valmisteltiin kolmen vuoden ajan. Sairaala on tutkinut erilaisia menetelmiä tehdä penissiirtoleikkauksia. Uutistoimisto AFP:n mukaan sairaala aikoo tutkia aihepiiriä lisää, jotta sitä voitaisiin tarjota muun muassa vaikeasti vammautuneille sotilaille.

64-vuotiaalta Thomas Manningilla todettiin peniksessä harvinainen syöpä vuonna 2012. Penis jouduttiin amputoimaan ja jäljelle jäi 2,5 senttimetrin pituinen sukupuolielin. Amputointi sai Manningin eristäytymään.

– En uskaltanut lähestyä ketään, enkä voinut aloittaa parisuhdetta. Et voi kertoa naiselle, että sinun peniksesi on amputoitu. Manning on kertonut julkisuudessa.

Peniksen siirron tavoitteena oli antaa miehelle normaalia sukuelintä muistuttava ulkonäkö, mahdollisuus virtsata normaalisti ja mahdollistaa myös seksuaalinen toiminta.

– Olemme toiveikkaita, että elinsiirtojen kehittyminen auttavat niitä ihmisiä, jotka kärsivät sukuelimiin kohdistuneista vammoista. Usein genitaalialueen vammoista kärsivät harkitsevat jopa itsemurhaa, kertoo elinsiirtokeskuksesta lääkäri Curtis Cetrulo

Maailman ensimmäinen onnistunut penissiirto tehtiin viime vuonna Etelä-Afrikassa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja