Mainos

Video: Isoäiti pelasti lapsenlapsensa – "kaunein asia, jonka olen voinut tehdä"

Espanjalainen isoäiti lahjoitti 20 prosenttia maksastaan tyttärenpojalleen. Harvinainen elinsiirto pelasti pojan hengen.

Harvinainen elinsiirto tehtiin yliopistosairaala Reina Sofiassa Cordobassa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Espanjassa tehtiin juuri tällainen elinsiirto, jossa elävältä ihmiseltä siirrettiin osa maksaa toiselle, vieläpä isoäidilta lapsenlapselleen.

"Kauneinta mitä voin tehdä"

55-vuotias isoäiti tarjoutui tehtävään, koska vanhemmat eivät olleen sopivia lahjoittajaksi. 

– Kun kuulin, että tyttäreni ei voi olla lahjoittaja, tarjouduin itse. Tämä on mielestäni kaunein asia, jonka olen voinut tehdä elämäni aikana, kertoo isoäiti Francisca Funtes.

– Maailmamme muuttui täydellisesti. Hän on kuin kokonaan uusi poika. Ennen hän oli koko ajan sairas ja me olimme jatkuvasti sairaalassa. Yhdeksän kauheaa kuukautta, kertoo pojan äiti.

Yhdeksän kuukauden ikäinen poika sairasti syntymästä saakka sappitieatresiaa, joka esti häneltä normaalin elämän.

Leikkauksen tehnyt lääkäri kertoo, että kyse oli harvinaisesta, mutta ei ainoasta elävältä ihmiseltä tehdystä elinsiirrosta.

– Elävältä ihmiseltä tehty elinsiirto ei ole uutta. Sairaalassamme on tehty yhdeksälle lapselle elinsiirto tällä tekniikalla. Koskaan ei kuitenkaan ole ollut vastaavaa tilannetta, jossa isoäiti tarjoutuu lahjoittajaksi kun vanhemmat eivät siihen ole sopivia. Koko lääkäritiimi oli yllättynyt tästä tarjouksesta.

Suomessa siirrot aivokuolleilta

Sappitieatresiaan sairastuu Suomessa noin neljä lasta vuodessa. Lastenklinikan lastenkirurgi, dosentti Mikko Pakarinen vastaa sappitiatresiapotilaiden kirugisesta hoidosta Suomessa.

– Kaikki leikataan yleensä kahden kuukauden iässä. Leikkauksessa yritetään palauttaa sapen virtaus. Neljä viidestä leikkauksesta onnistuu, mutta valtaosa tarvitsee kuitenkin maksan siirron ennen aikuisikää.

– Tällaista elävältä lahjoittajalta tehtyä maksan siirtoa ei ole Suomessa tehty, maailmalla se on kuitenkin suhteellisen tuttua. Suomessa maksat saadaan aivokuolleilta luovuttajilta, kertoo Pakarinen

Sekä isoäiti että poika Juan José voivat hyvin. Nyt vuoden ikäinen poika pääsi sairaalasta kotiin jo pari viikkoa leikkauksen jälkeen.

Lähteet: Tele5 ja World Archyves

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.