Mainos

Kuvat: Itsemurhayrityksestä hirveät vammat – Andy sai uudet kasvot yli kahden vuorokauden siirtoleikkauksen jälkeen

1:42

Yhdysvalloissa 32-vuotias mies on toipunut harvinaisesta kasvojensiirrosta, johon on kuulunut useita leikkauksia. Miehen toipumisesta kertoo Mayo Clinic -sairaala, joka toteutti vaativan leikkauksen.

32559241510_d818a296e3_kasvojensiirto
Copyright: mayo clinic.
32786384952_d39f939829_kasvojensiirto
Copyright: mayo clinic.

Kasvojensiirtoon osallistui yhdeksän kirurgia ja kolmekymmentä hoitajaa ja muuta avustajaa. Kasvojen siirto kesti peräti 56 tuntia.

Nyt klinikka on julkaissut sivuillaan videon, jossa uudet kasvot saanut Andy Sandness kertoo leikkauksesta ja uudesta elämästä.

– Olen äärettömän hämmästynyt ja iloinen leikkaustuloksesta, mies kertoo kahdeksan kuukautta leikkauksen jälkeen.

Andy Sandness loukkaantui pahoin kasvoistaan kymmenen vuotta sitten. Hän ampui itseään kasvoihin, mutta ei menettänyt henkeään. Kasvoja leikattiin korjausleikkauksissa useita kertoja vuosien aikana, mutta vasta kasvojen siirto on tuonut hänelle uuden elämän.

– Tunnen olevani jälleen normaali. Kuljen nykyään ulkona, käyn ostoskeskuksissa, eikä kukaan tuijota tai kysy kysymyksiä. Uusien kasvojeni kanssa minulla on myös itseluottamusta tehdä näitä asioita, hän kertoo.

Vielä vuonna 2014 antamassaan haastattelussa Wyomingista kotoisin oleva mies kertoi maksavansa kallista hintaa päätöksestään ampua itseään kiväärillä.

– Tein tyhmän päätöksen ja nyt maksan siitä loppuelämäni.

Uudet kasvot mies sai vuonna 2016 luovuttajalta, joka oli ampunut itsensä. Ennen kuolemaansa luovuttaja Calen Ross oli kertonut haluavansa luovuttaa elimensä lääketieteen käyttöön. Rossin vaimo antoi hyväksynnän elinten luovutukselle.

Sandnessin kasvot olivat niin pahoin vaurioituneet, että periaatteessa mieheltä uusittiin kaikki silmistä alaspäin, kerrotaan videolla.

– Nenä, leukaluut, poskipäät ja iho korvista leukaan. Lisäksi leikkauksessa mies sai myös hampaat. Leikkauksessa huolehdittiin myös hermojen liittämisestä, videolla kerrataan.

Iltalehti kertoo, että kasvojensiirtoja on tehty koko maailmassa vasta vain muutamia kymmeniä. Pohjoismaiden ensimmäinen kasvojensiirto tehtiin HUS:ssa helmikuussa 2016.

8:35

13:57

0:59

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.