Viaton artikkeli toi Leijonien huippulupauksen Kaapo Kakon, 18, kaksi sairautta julki – "Se tuli itsellekin yllätyksenä"

Perjantaina alkaneissa MM-kisoissa huippulupaus Kaapo Kakko, 18, teki debyyttinsä miesten arvokisatasolla. Vuoden vaihteessa Nuorille Leijonille MM-kullan ratkaissut Kakko oli aiemmin keväällä hieman toisella tavalla esillä.

Juttu on julkaistu uudelleen, ensimmäisen kerran juttu julkaistiin kisojen alla 9. toukokuuta.

Kakko kertoi kahdesta sairaudestaan; keliakiasta ja diabeteksesta.

Keliakialiiton lehteen haluttiin haastattelu ja sieltä sitten joku toinen lehti poimi sen. Siitä se sitten lähti, Kakko muistelee MTV Urheilulle.

– En edes miettinyt sitä sillä tavalla, että haluan tuoda sen nyt esiin, Kakko jatkaa ulostuloon liittyen.

Jääkiekon SM-liigassa päättyneellä kaudella kovaa jälkeä tehneen Kakon paljastus sai paljon huomiota. TPS-hyökkääjä ei edes osannut varautua tähän.

– Se tuli vähän itsellekin yllätyksenä, että yhtäkkiä joka mediassa oli siitä juttua, Kakko myöntää.

Miltä se sitten tuntui, kun henkilökohtaiset asiat olivat laajasti esillä?

– Ei se mua sinänsä haitannut, että se lähti leviämään. Se on vain nuoremmille pelaajille hyvä esimerkki, että noiden kanssa pystyy pelaamaan. Eivätkä nuo vaikuta mun elämään oikeastaan millään tavalla. Vähän pitää enemmän miettiä noita juttuja, mutta pystyn elämään ihan normaalisti, Kakko osoittaa hienoa asennetta.

Esimerkiksi diabetes on Kakon mukaan hyvin kontrollissa.

– Sen kanssa on tottunut olemaan. Ei se tuo mitään ylimääräisiä vaikeuksia.

Kova päätös

Jo tähän kauteen lähdettäessä Kakko oli puhuttu nimi suomalaisissa kiekkoympyröissä. Heti ensimmäisissä NHL:n varaustilaisuuden ennakkolistauksissa Kakko oli korkealla, useimmissa näkemyksissä sijalla kaksi.

Vuoden aikana on puhuttu jopa ykkösvarauksen mahdollisuudesta.

Liigan puolivälierissä TPS koki tylyn kohtalon, kun loppujen lopuksi mestariksi marssinut HPK laittoi sen nopeasti laulukuoroon. Tämän jälkeen Kakko teki kovan päätöksen.

Nuori hyökkääjä sanoi "ei" alle 18-vuotiaiden MM-joukkueelle. Hän lähti janoamaan miesten puolelta kisapaikkaa.

– Kyllä se päätös kannatti tehdä. Siinä kohtaa tiesin, että mikään ei ole vielä varmaa. Saan mahdollisuuden ja paikkaa varten pitää antaa näyttöjä. Silloin teimme päätöksen, että pelaan keväällä näitä miesten pelejä. Sitä kautta yritän hakea paikkaa.

– Nyt meni näin ja hyvä, että pääsin kisoihin, Kakko hymyilee.

Kakko jäi pois Pikkuleijonista, joilla alle 18-vuotiaiden kisat menivät pahasti penkin alle. Alkusarjassa hallitseva maailmanmestari voitti vain yhden ottelun ja tie tyssäsi puolivälieriin, joissa USA kylvetti suomalaisia.

Onko päätös tuottanut mitään jälkiharmitusta?

– En mä ole sitä kauheasti ajatellut. Eiväthän ne kisat loppujen lopuksi kovin hyvin menneet, mutta en tiedä. Ei se ole yhden miehen varassa se homma. Siellä oli silti hyviä pelaajia mukana, Kakko muistuttaa.

Iso tontti tarjolla

Nyt Kakko astelee tähän mennessä elämänsä suurimman näyteikkunan eteen. Leijonien riveissä hän on miljoonan suomalaisen katseiden kohteena.

Menneen kauden aikana hän on kasvanut valokeilaan. TPS:ssä Kakosta huolehdittiin, eikä häntä juoksutettu kaikkiin kissanristiäisiin.

Eikä hän ole moksiskaan kiinnostuksesta.

– Ei huomio ole mitenkään muuttanut minua. Olen yrittänyt olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin.

– Ja onhan se hienoa, että ihmisiä kiinnostaa mitä tekee, Kakko nyökyttelee päätään vekkulina.

Esillä olo ei päätä huimaa. Tämä heijastuu myös kaukaloon, missä Kakko on tehnyt mitä maagisimpia temppuja.

Yksi osoitus tästä nähtiin MM-kisojen alla pelatussa Tshekin Euro Hockey Tourin turnauksen Ruotsi-ottelussa, jossa Kakko alusti jäätävällä tavalla tyhjän maalin Veli-Matti Savinaiselle.

Vaikka Kakko on antanut jo osoituksia siitä, että hän pärjää kansainvälisen tason kovissa peleissä, on silti ilmoilla pientä jännitystä.

– Toivottavasti homma lähtee heti alusta asti rullaamaan. Se lisäisi sitten itseluottamusta. Sitä kautta pystyisin myös auttamaan joukkuetta, Kakko toivoo.

Leijonien aavistuksen verran nimettömämmässä joukkueessa 18-vuotiaan hyökkääjän hartioille voi helposti kasata kovia odotuksia.

Hänen eteen on avautumassa iso rooli.

Iso mahdollisuus.

– Se on hieno homma, Kakon hymy sen kuin levenee.

Leijonien ja Kanadan MM-avaus käynnistyy perjantaina Suomen aikaa kello 17.15.

Lue myös:

    Uusimmat