Vettel ja Räikkönen kaksoisvoittoon – Ferrari ei antanut Kimille voittomahdollisuutta

Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen ajoivat Ferrarille kaksoisvoiton Unkarin GP:stä. Räikkösellä olisi ollut kyytiä jopa kisan voittoon, mutta Ferrari piti ohjausongelmista kärsineen Vettelin kärjessä, mikä aiheutti kovan paineen takaa.

Mercedeksen Valtteri Bottas oli kolmas. Hän pääsi viimeisessä mutkassa kolmanneksi, kun tallikaveri Lewis Hamilton laski hänet edelleen. Bottas oli aiemmin antanut tietä Hamiltonille, joten britti antoi tyylikkäästi paikan takaisin.

Räikköselle palkintosija oli Unkarissa jo uran kahdeksas, hänellä on palkintopallipaikkoja Hungaroringilta enemmän kuin kellään muulla. Hamilton nousi Ayrton Sennan ja Michael Schumacherin rinnalle seitsemään palkintosijaan.

Vettel otti kauden neljännen voittonsa ja nousi MM-sarjan kärjessä 202 pisteeseen. Hamilton kuittasi 12 pistettä ja ero MM-kärjessä on kesätauolle lähdettäessä 14 pistettä.

Ferrari oli kisan alussa todella vakuuttava. Vettel nykäisi nopeasti Räikköseen noin kolmen sekunnin eron ja Räikkönen jätti puolestaan Bottaksen viiden sekunnin päähän. Ennen varikkokäyntejä Räikkönen kuroi Vettelin etumatkan umpeen ja sanoi tallille, että hän joutuu hidastamaan vauhtiaan, kun on Vettelin takana jumissa.

Vettel valitti hetkeä aiemmin, että hänen autonsa ohjauksessa on vikaa. Incar-kamera paljasti selvästi, että Vettel joutui kääntämään rattia selkeästi vasemmalle, kun hän ajoi suoralla.

Ferrari otti Vettelin ja Räikkösen peräkkäisillä kierroksilla varikolle, eikä Kimi päässyt yrittämään ohittamista varikkokäyntien yhteyksissä. Vettelin ongelmat jatkuivat ja Räikkönen teki tallille selväksi, että hänen pitäisi päästä Vettelin ohi, sillä Bottas ja Hamilton saavuttivat kärkikaksikkoa rajusti.



Räikkösen vaatimukset ja huolenaiheet eivät aiheuttaneet reaktioita, vaan Vettel pysyi kärjessä. Taustalla Bottas sai selkeän käskyn, että jos hän ei pääse Räikkösen ohi, suomalaisen pitää päästää Hamilton edelleen. Näin kävi hetkeä myöhemmin: Bottas teki tilaa ja Hamilton hyökkäsi Räikkösen kimppuun.

Bottakselle sanottiin radiossa, että hänen pitää pysyä Hamiltonin lähellä, että voi saada vielä paikkansa takaisin. Hamiltonille annettiin ensin viisi kierrosta aikaa ohittaa Räikkönen, sitten viisi lisää. Hamilton itse sanoi radiossa, että voi antaa paikan takaisin Bottakselle. 


Räikköselle lisähuolta toi se, että renkaat kuluivat Vettelin takana todella pahasti, mutta Hamilton teki kuusi kierrosta ennen loppua virheen, joka vesitti hänen mahdollisuutensa lopullisesti. Viimeisellä kierroksella Hamilton osoitti herrasmiesmäisyytensä ja päästi Bottaksen maaliin kolmantena.

Kisan alku oli Red Bullille hetken upea, mutta muuttui katastrofiksi. Verstappen ja Daniel Ricciardo pääsivät startissa Lewis Hamiltonin edelle, mutta Verstappen lukitsi kakkosmutkassa renkaansa ja osui Ricciardon kylkeen. Australialaisen kisa päättyi siihen ja Verstappen sai tuomaristolta 10 sekunnin aikarangaistuksen.

Ricciardo antoi kiukkuista palautetta tallikaverilleen radiossa: "Oliko se, se jonka luulin? Helvetin huono häviäjä."


Verstappen ajoi lopulta hienon kilpailun ja oli maalissa viides. Fernando Alonso tuuletti myös tyytyväisenä, sillä hän oli McLarenillaan kuudes. Myös tallikaveri Stoffel Vandoorne avasi kauden pistetilinsä, kun hän oli kymmenes. McLaren nousi valmistajien sarjassa viimeiseltä sijalta pois ja jätti Sauberin kuuden pisteen päähän.

Ferrari kiristi kaksoisvoitollaan myös valmistajien MM-sarjaa, ero on nyt Mercedeksen hyväksi 39 pistettä. Bottas on kuskien pisteissä kolmas, ero Vetteliin on 33 ja Hamiltoniin 19 pistettä.

F1-sarja vetäytyy nyt neljän viikon kesätauolle. Ensi viikon alussa testataan vielä Unkarissa kaksi päivää, mutta seuraava kisa ajetaan Belgian Spassa 27. elokuuta.

Unkarin GP:n lopputulokset:

1.       Sebastian Vettel, Ferrari

1.39.46,713

2.       Kimi Räikkönen, Ferrari

+0,908

3.       Valtteri Bottas, Mercedes

+12,462

4.       Lewis Hamilton, Mercedes

+12,885

5.       Max Verstappen, Red Bull

+13,276

6.       Fernando Alonso, McLaren

+71,223

7.       Carlos Sainz, Toro Rosso

+ 1 kierr.

8.       Sergio Perez, Force India

+ 1 kierr.

9.       Esteban Ocon, Force India

+ 1 kierr.

10.   Stoffel Vandoorne, McLaren

+ 1 kierr.

11.   Daniil Kvjat, Toro Rosso

+ 1 kierr.

12.   Jolyon Palmer, Renault

+ 1 kierr.

13.   Kevin Magnussen, Haas

+ 1 kierr.

14.   Lance Stroll, Williams

+ 1 kierr.

15.   Pascal Wehrlein, Sauber

+ 2 kierr.

16.   Marcus Ericsson, Sauber

+ 2 kierr.

17.   Nico Hülkeberg, Renault

kesk.

18.   Paul di Resta, Williams

kesk.

19.   Romain Grosjean, Haas

kesk.

20.   Daniel Ricciardo, Red Bull

kesk.

Kuljettajien MM-pisteet:

1.       Sebastian Vettel, Ferrari

202

2.       Lewis Hamilton, Mercedes

188

3.       Valtteri Bottas, Mercedes

169

4.       Daniel Ricciardo, Red Bull

117

5.       Kimi Räikkönen, Ferrari

116

6.       Max Verstappen, Red Bull

67

7.       Sergio Perez, Force India

56

8.       Esteban Ocon, Force India

45

9.       Carols Sainz, Toro Rosso

35

10.   Nico Hülkenberg, Renault

26

11.   Felipe Massa, Williams

23

12.   Lance Stroll, Williams

18

13.   Romain Grosjean, Haas

18

14.   Kevin Magnussen, Haas

11

15.   Fernando Alonso, McLaren

10

16.   Pascal Wehrlein, Sauber

5

17.   Daniil Kvjat, Toro Rosso

4

18.   Stoffel Vandoorne, McLaren

1

19.   Jolyon Palmer, Renault

0

20.   Marcus Ericsson, Sauber

0

21.   Antonio Giovinazzi, Sauber

0

22.   Paul di Resta, Williams

0

Valmistajien MM-pisteet:

1.       Mercedes

357

2.       Ferrari

318

3.       Red Bull

184

4.       Force India

101

5.       Williams

41

6.       Toro Rosso

39

7.       Haas

29

8.       Renault

26

9.       McLaren

11

10.   Sauber

5

Lue myös:

    Uusimmat