Vetikö CSU maton Armin Laschetin alta? Puolueen mielestä Scholzilla parhaat mahdollisuudet Saksan seuraavaksi liittokansleriksi

3:10
Video: Millaisen liittokanslerin Saksa saa Olaf Scholzista? Tytti Tuppurainen kertoo tunnelmia Berliinistä

Ulostulollaan CSU nykäisi maton sisarpuolueensa johtajan Armin Laschetin jalkojen alta.

Saksassa Baijerin kristillissosiaalisen unionin (CSU) mielestä sosiaalidemokraattien Olaf Scholzilla on parhaat mahdollisuudet tulla Saksan seuraavaksi liittokansleriksi.

CSU:n ja sen sisarpuolueen Saksan kristillisdemokraattisen unionin (CDU) konservatiivinen allianssi saavutti sunnuntaisissa vaaleissa huonoimman tuloksensa sodan jälkeisen Saksan historiassa.

Huonosta vaalituloksesta huolimatta CDU:n puheenjohtaja Armin Laschet on sanonut puolueensa yrittävän muodostaa hallituskoalition ja olevan valmis neuvotteluihin vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa.

Tiistaina kokoontunut CSU:n uusi parlamenttiryhmä vetäisi kuitenkin maton Laschetin jalkojen alta ilmoittamalla, että sosiaalidemokraattien (SPD) pitäisi olla ensimmäisenä jonossa seuraavaa hallitusta muodostettaessa.

– SPD ei ole kovin paljon edellä, mutta se on (konservatiiviblokin) edellä, sanoi CSU:n parlamenttiryhmän johtaja Alexander Dobrindt.

Hän lisäsi, että konservatiiviblokin täytyy siksi odottaa, että muut puolueet keskustelevat ensiksi SPD:n kanssa.

– Tällä hetkellä Olaf Scholzilla on selvästi paremmat mahdollisuudet tulla liittokansleriksi, sanoi puolestaan Baijerin pääministeri Markus Söder, joka on myös CSU:n johtaja.

Söderin mukaan vaalitulos täytyy hyväksyä, koska kyse on demokratian perussäännöstä.

Söder tavoitteli keväällä kristillisdemokraattien liittokansleriehdokkuutta, mutta hävisi kilvan Laschetille.

Kyselyt: Monet eivät halua Laschetin johtavan hallitusneuvotteluja

Suurin osa saksalaisista ei halua CDU:n johtajan Armin Laschetin johtavan tulevia hallitusneuvotteluja, selviää saksalaismedioiden julkaisemista kyselyistä. Kyselyiden tuloksista kertoi esimerkiksi uutistoimisto DPA.

Augsburger Allgemeinen julkaiseman kyselyn mukaan yli 70 prosenttia saksalaisista pitää joko täysin tai melko vääränä sitä, että Laschet haluaa liittokansleriksi.

5 000 vastaajasta reilu viidennes oli Laschetin suunnitelmien kannalla. CDU/CSU:n kannattajista kyselyssä hieman yli puolet tukee Laschetia liittokansleriksi ja liki kolmannes vastustaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja