Vesikaton uusiminen paritalossa

Jo vuosia sitten suoritetussa kuntokartoituksessa paritaloyhtiön tiilikatoissa oli todettu vikoja. Erityisesti aluskatteet oli rakennettu puutteellisesti: siinä oli suorastaan reikiä - liekö rakentajilla jalka lipsahtanut? Paikkaamatta reiät olivat kuitenkin jääneet ennen tiilien laittamista paikalleen. Nyt nämä kaikkiaan noin 750 m2 katot korjataan. Tiilien lisäksi uusitaan tuuletusrimat ja -ruoteet sekä parannetaan ullakkotilan tuulettuvuutta.

Vuosien mittaan oli esiintynyt kaikenlaisia pienempiä ja suurempia ongelmia.

"Sulamisvesiä on päässyt keväisin aluskatteen päälle ja siitä väärän mitoituksen takia valumaan seinän päälle. Parissa tapauksessa peräti huoneistoihin, ulkoseinien sisäpintaa pilaamaan", kertoo asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsen Pertti Suuronen.

"Kerran kova tuuli oli painanut sateen ryöpyttämää vettä matalamman erkkeriosan tiilien alle, siitä se oli sitten tippunut huoneistojen lattiallekin", Suuronen muistelee.

Nyt on otsalautojen päälle, alaräystäille tehty kovan tuulen varalta tippapellit, joten tippuva vesi ei pääse osumaan otsalautaan ja ajan mittaan lahottamaan räystäitä. Myös kattovesikourut ja syöksyt uusitaan kokonaan.

"Yleisimmät kattoremonttiin johtavat syyt löytyvät aluskatteen vioista", A-Tiilikate Oy:n toimitusjohtaja Hannu Hakala sanoo. "Muita tavanomaisia syitä ovat rakenteen tuuletusongelmat - ja tietenkin kate pitää vaihtaa, kun se tulee tiensä päähän. Betonitiilikatteen tyypillinen elinikä on 50 - 70 vuotta."

Tässä tiili katto oli kuitenkin vasta 20 vuoden ikäinen, eli ei edes puolivälissä elinkaartaan. Kattoremonttiin johtivatkin muut syyt.

"Kun viime talvena kilpailutettiin urakkaa useammalla yhtiöllä, yksi keskeinen pääkysymys oli kannattaako vanhat kattotiilet säilyttää, kun aluskate uusitaan? Niillähän olisi kuitenkin ollut käyttöikää parhaassa tapauksessa vielä kymmeniä vuosia", Suuronen kertoo.

"Osoittautui kuitenkin, että tällaisessa urakassa työn osuus on niin suuri verrattuna materiaalin osuuteen, että vanhojen tiilien purkaminen ehjänä, läjittäminen ja varastointi aluskatteen uusimisen ajaksi olisi lisännyt työn määrää niin paljon, että loppupeleissä ero uuteen olisi jäänyt käytännössä olemattomaksi", Suuronen jatkaa.

Urakkatarjoukset olivat suuruudeltaan 50 000 - 80 000 euroa.

"Asuinhuoneiston neliötä kohti siitä kertyy kustannuksia noin 60 euroa/asuinhuone-m2". Suuronen laskee. "Osa asukkaista on päättänyt maksaa tämän pois kertasuorituksena ja muille on otettu 10 vuoden pankkilaina, jonka he maksavat pois vastikkeessa."

Ovatko ihmiset kattoremonttinsa kanssa liikkeellä hyvissä ajoin, vai aletaan sitä puuhata vasta sitten, kun vettä alkaa tulla sisätiloihin?

"Valitettavan yleinen tilannehan tuo viimeksi mainittu on", Hannu Hakala huokaa. "Katto pitäisi tarkistaa vuosittain: läpivientien juuret, erikoiskohdat ja yleensä katteen kunto. Samalla olisi hyvä katsastaa myös ullakkotilan kunto."

Uuden betonitiilikaton omistajia Hakala muistuttaa siitä, että asennuksen aikana syntyy aina jonkin verran irtoainesta, jonka ensimmäisen talven sulamisvedet normaalisti tuovat alas.

(JKA 3.3.2006)

Lue myös:

    Uusimmat