Vesikate

Olli ei ole mikään ihan tavallinen heppu - eikä sitä ole taloon tuleva vesikatekaan. Se on nimittäin kaareva teräskatto! Sellaisia on nähty lähes pelkästään liike- ja teollisuusrakennuksissa, joissa arkkitehti on hakenut pehmeää muotokieltä.

Alusrakenteena sen sijaan on ihan normaaliin tapaan kattotuolit, joiden päällä aluskate - tuuletusrimat ja ruoteet. Kaaren jyrkemmällä puolella ruoteet ovat noin metrin välein, koska siellä kuorma ei pääse koskaan kasvamaan suureksi; loivemmalla puolella niitä on sitten tuplaten tiheämmässä.

Käytetty materiaali oli tavallista jämäkämpää - sen paksuus oli 0,7 mm tavanomaisen 0,5 asemesta - ja tämä tietysti mahdollistaa myös tavallista harvemman, kevyemmän ja sitä mukaa edullisemman alusrakenteen. Pinnoite on polyuretaanimaalia.

Katto tilattiin täyden palvelun periaatteella. Kolme miestä toi paikalle nostolaitteen ja noin neljässä tunnissa homma oli valmis siitä huolimatta, että poikkeuksellinen katon muoto hidasti työtä jonkin verran. Asentaminen ei eronnut millään tavalla tavanomaisesta teräskatteesta; levyt kiinnitetään aallon pohjasta suoraan ruoteisiin ja toisiinsa saumoista saumaruuveilla. Ruuvin tiivisteen pitää olla oikeaa materiaalia. Tämä kannattaa muistaa, sillä markkinoilla on heikonlaatuisiakin ruuveja.

Kattourakoitsija palvelee tarpeen mukaan

Eräs asia olisi voitu tehdä paremminkin: sadevesijärjestelmä kouruineen ja syöksyineen olisi paras laittaa paikalleen ennen vesikatteen asentamista, sillä muutenhan katolta tippuva vesi kastelee ulkoseinät. Mutta aikatauluja ei aina saa sovitettua kuten haluaisi!

Katonrakennusala on nykyään kehittynyttä ja asiakas voi tilata erilaisia paketteja tarpeensa mukaan - tyypillisiä ovat edelleen kattomuodon muutokset ja firma voi tarvittaessa toimittaa kaiken kattotuoleista lähtien. Myös lahovaurioiden korjaukset kuuluvat toimenkuvaan.

Sisäpuolisia korjauksia yrittäjät harvemmin tekevät, mutta sen sijaan kannattaa muistaa eräs erikoispalvelu: tarvittavat luvat haetaan valmiiksi, jos tilaaja niin toivoo.

Nykyiset säännöt ovat varsin tiukkoja kattoturvatuotteiden kohdalla ja ne kuuluvat yleensä pakettiin.

(Joka Kodin Asuntomarkkinat 10.3.2002)

Lue myös:

    Uusimmat