Mainos

Etelä-Pohjanmaan joet tulvivat rajummin kuin vuosiin, valtatie 3 katkaistu – Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan räjäyttämään patoja

2:05

Valtatie 3 jouduttu sulkemaan tulvan vuoksi Kurikan Jalasjärven kohdalla Etelä-Pohjanmaalla. Veden ennakoidaan olevan korkealla vielä huomennakin.

Tulvavesi nousi Kolmostielle noin sadan metrin matkalla. Liikenne ohjattiin kiertotielle.

– Hyvää tässä tilanteessa on se, että juuri ennen tulvakohtaa ja sen jälkeen tiessä on rampit. Näin liikennehaittaa ei synny kovin paljon, päivystävä liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen kertoo.

Kolmostien lisäksi viisi pienempää tietä Etelä-Pohjanmaalla oli illalla suljettuna tulvavesien vuoksi.

– Nämä ovat siis valtion tieverkon teitä. Niiden lisäksi varmasti myös kuntien ja yksityisteitä on suljettuina, Jaatinen tarkentaa.

Tulvien lisäksi myös kelirikko on tuonut teille hankaluuksia. Noin 300 soratielle eri puolilla Suomea on määrätty painorajoituksia.

– Se on todella paljon, tämä on pahin tilanne moneen vuoteen. Kelirikkotiet on kuitenkin pystytty pitämään auki, Jaatinen kertoo.

Tulvaluukut auki, vesi pelloille

Etelä-Pohjanmaalla Kyrönjoen ja Lapuanjoen vesi on korkealla lauantain vastaisen yön vesisateiden jäljiltä.

Iltapäivällä avattiin Kyrönjoen tulvaluukkuja ja ryhdyttiin päästämään vettä pelloille Seinäjoella ja Ilmajoella. Kyrönjoen tulvahuippuja pyritään pienentämään myös johtamalla vettä alueen tekojärviin.

– Tarkoitus on suojata Seinäjoen taajamaa. Näillä näkymin tulvahuippu pystytään hyvin leikkaamaan näillä juoksutuksilla, vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksesta selvittää.

Edellisen kerran vettä johdettiin pengerretyille alueille Kyrönjoen varrella viitisen vuotta sitten, huhtikuussa 2013.

Huhtamäen mukaan näyttää siltä, että myös Lapuanjoen tulvaluukkuja pitää avata. Hän arvioi, että tulvaraja saattaa ylittyä jo huomisaamuun mennessä.

–  Sade on pahentanut tilannetta. Sadevesi sulattaa lunta, ja sulamisen kiihtyessä virtaama kasvaa, sanoo Huhtamäki.

Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan räjäyttämään jääpatoja

Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan purkamaan jääpatoja räjäyttämällä. Pelastuslaitos on pyytänyt virka-apua Puolustusvoimilta.

– Kalajoessa ja Pyhäjoessa jääpatojen aiheuttamat riskit ovat korkealla. Näillä tietyillä jokiuomilla räjäytys on aina silloin tällöin tarvittava toimenpide, päivystävä päällikkö Petteri Jokelainen Jokilaaksojen pelastuslaitokselta kertoo.

Jokelaisen mukaan räjäytyksiin ryhdytään todennäköisesti huomenna. Täyttä varmuutta ei kuitenkaan vielä ole siitä, pystytäänkö räjäytyksiä tekemään.

Jäät voivat liikkuessaan muodostaa patoja, joiden vuoksi vesi saattaa nousta nopeasti ranta-alueille. Jäät ovat paikoin lähteneet liikkeelle Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan joissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.