Vesi-ilmalämpöpumpulla energiatehokkuutta omakotitaloon

Energiatehokkuussarjan toisessa osassa vierailemme kahdessa kohteessa, joihin molempiin asennetaan vesi-ilmalämpöpumppu.

Ensimmäinen on uudisrakennus, johon tulee niin sanottu hybridilämmönvesivaraaja.

– Hybridilämmönvesivaraajassa vesi voidaan lämmittää joko suoraan vesi-ilmalämpöpumpulla tai aurinkokeräimiä hyväksi käyttäen - aurinkolämmönvaihtimet ovat valmiina laitteen alaosassa, selventää Unto Kahilampi Kahil Oy:stä.

– Kaikkiaan tarvitaan kuitenkin lisälämpöä, kun ilman lämpötila painuu riittävän alas. Silloin on mahdollista lämmittää myös sähkövastuksilla.

Laitteessa on kaksi sähkövastusta, joita käytetään tarpeen mukaan.

Vesi-ilmalämpöpumppu toimii periaatteessa jokseenkin samoin kuin ilmalämpöpumppu, mutta se on se on viritetty veden lämmitykseen. Laitetta on kehitelty kahden vuoden ajan kotimaisten valmistajien kanssa. Sen pystyy asentamaan oikeastaan minkä järjestelmän rinnalle hyvänsä, missä lämmönjako tapahtuu veden avulla.

Muista tarkistaa laitteiden kunto ennen muutostöitä

Toinen asennuskohteemme on tästä erinomainen esimerkki: se on saneerattava rakennus, jossa on lämmitetty kolmen kuution lämminvesivaraajaa pääasiassa yösähköllä. Varaajasta on saatu lämmintä vettä niin käyttövedeksi kuin patterikiertoon. Nyt siihen liitetään vesi-ilmalämpöpumppu.

– Jos taas käytössä on öljylämmitys, pumppu voidaan liittää lämmityskattilan yhteyteen ja käyttää hyväksi koko olemassa oleva vesikiertojärjestelmä, Kahilampi sanoo.

Ennen muutostöitä kannattaa tarkastaa, että käytössä olevat laitteet ovat kunnossa. Saneerauskohteessa ne olivat lähes uudenveroiset, joten mitään ei vaihdettu.

– Kohde on kerrassaan ihanteellinen, Kahilampi myhäilee.

– Lämminvesivaraajaan pystytään työntämään ulkolämpötilasta riippuen noin 40-50 -asteista vettä. Tämä toimii erittäin hyvin, koska laitteisto on kuin uusi.

Takkatulta ei tule unohtaa lämmönlahteenä

Vesi-ilmalämpöpumppu ei toimi järjestelmän ainoana lämmönlähteenä. Kun ilman lämpötila laskee -15 tai -20 asteeseen, veden lämpötilaa on nostettava jollain tavalla. Lämmitysvastukset ovat laitteessa valmiina.

Käyttövettä varten tarvitaan erillinen lämmitin: tässä laitteessa se on 100 litran vetoinen lämmitin, johon tulee samaa, noin 40 - 50 asteiseksi esilämmitettyä vettä. Lämmittimessä olevan vastuksen avulla lämpötila nostetaan halutuksi, tyypillisesti vähän yli 60 asteeseen - siis vain 10 - 20 asteella.

Esimerkiksi +7 asteen lämpötilassa koneen COP-luku on 3,5 - 3,6. Se on toisin sanoen erittäin edullinen tapa lämmittää vettä. Vielä -15 asteessa lämmityskustannukset saadaan teoriassa jopa puolitettua. Kahilampi muistuttaa kuitenkin, että säästön suuruus riippuu kovin monesta muustakin asiasta:

– Talot ovat erilaisia, samoin asuintottumukset. Takka lisää säästöä merkittävästi, varsinkin jos lämmityspuut saa ilmaiseksi.

Vesi-ilmalämpöpumpun asennus vie yleensä yhden työpäivän. Saneerauskohteessakaan vesien ei tarvitse olla katkaistuna kuin muutaman tunnin.

Ja tässäkin kannattaa muistaa, että asennustyöt voi käyttää hyväkseen kotitalousvähennyksessä.

Lisätietoja:

Kahil Oy, Espoo

www.gree.fi

Lue myös:

    Uusimmat