Mainos

Verottomien viinalastien koosta kinaa

Suomeen on tämän vuoden alusta saanut tuoda EU-maista alkoholia omaan käyttöön rajoituksetta. Kun alkoholia on yritetty tuoda rekkalasteittain, tulli on mätkäissyt lasteille verot.

Alkoholin vapaasta tuonnista on jo kolmen ensimmäisen viikon aikana kehkeytynyt juuri sellainen jupakka kuin osattiin odottaa. Käytännössä ongelman muodostaa termin "omaan käyttöön" -tulkinta, valtio kun ei EU-lainsäädännön vuoksi voi tullia mitenkään ohjeistaa.

- Nyt täytyy tapauskohtaisesti ratkaista mitä voi olla oma käyttö, minkälaisen määrän voi tuoda maahan omaan käyttöön ja se tullaan nyt sitten lähiaikoina näkemään, toinen valtiovarainministeri Ulla-Maija Wideroos kertoo.

Wideroos viittaa tullin veropäätöksistä tehtyihin valituksiin. Ensimmäiset päätökset tulevat lähipäivinä ja vaikka niillä onkin ennakkopäätöksen luonne, jatkon kannalta niillä ei ole suurtakaan merkitystä.

- Ei voi lähteä siitä, että jos joku on saanut tuoda 500 litraa, niin minäkin saan, koska sellaisia mahdollisuuksia Suomella ei ole, vaan ihan tapauskohtaisesti täytyy ratkaista. Että siihen kannattaa varautua, että joutuu sitten perustelemaan itse, Wideroos kertoo.

Yksityiskäytölle tullee pitkällä aikavälillä tullin sisällä syntymään jokin noudatettava määrittelykäytäntö, jolloin ohjeistus ei ole kirjallinen mutta olemassa. Vaikka asioiden hoitamistapa on tullissa takavuosista muuttunut, alkoholin tuonnin suhteen pelätään myös tullin mielivaltaa.

- No tuskin, tuskin sellainen riski on olemassa. Säännöt tietysti ovat, laki on voimassa, ihmiset saavat tuoda, sisämarkkinoista puhutaan, mutta omaan käyttöön ja se on se, joka säätelee, Wideroos kertoo.

Paitsi viinalastien kokoon, huomiota rajalla kiinnitetään myös itse liikenteeseen.

- Ilman muuta, jos tällaista näyttää siltä, että joku määrätty ryhmä säännöllisesti tuo isoja lasteja, niin silloin ilman muuta täytyy puuttua, Wideroos kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 24.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.