Mainos

Alv-petoksista kymmenien miljoonien tappiot: "100-prosenttinen valvonta mahdotonta"

Verottajan mukaan arvonlisäveropetoksista koituvat vuosittain kymmenien miljoonien tulonmenetykset. Tuoreimmassa petosjutussa on epäiltyinä useita Cannonball-moottoripyöräkerhon jäseniä.

Kansainvälisen veropetostorjunnan asiantuntija myöntää MTV Uutisten haastattelussa, ettei arvonlisäverojärjestelmän valvonta ole aukotonta.

– Meiltä lähtee vuositasolla hallinnosta noin 11 miljardia euroa arvonlisäveropalautuksia. Väistämättä on niin, että siihen joukkoon mahtuu ikävä kyllä myös väärinkäytöksiä, arvioi ylitarkastaja Juha Kuusala Verohallinnosta.

Eli 100-prosenttinen valvonta on mahdotonta?

– Se on käytännössä mahdotonta.

"Pitkälti kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta"

Helsingin poliisi epäilee Cannonball MC:n organisoineen ja johtaneen laajaa petosvyyhtiä, jossa perusteettomilla arvonlisäveropalautuksilla olisi saatu yli miljoonan euron rikoshyöty. Epäillyt ovat poliisin mukaan käyttäneet kymmeniä pöytälaatikkotyhtiöitä, joilla ei ole ollut todellista liiketoimintaa.  

Tutkinnassa on vangittu kerhon johtaja ja useita muita jäseniä sekä henkilöitä, joita on käytetty bulvaaneina yhtiöissä. 

Alv-palautuksiin liittyvissä petoksissa yhtiö hakee ja saa verottajalta väärillä tiedoilla palautuksia, jotka verottaja maksaa riihikuivana rahana yhtiön tilille. Valvonta tapahtuu suurelta osin automaattisesti.

Väärinkäytökset verottaja pyrkii paljastamaan tarkennetulla haulla riskitoimijoihin.

– Näissä alv-petoksissa on pitkälti kyseeessä järjestäytynyt rikollisuus. Meidän valttikorttimme on viranomaisten yhteistyö, eli tietojenvaihto kansallisesti ja kansainvälisesti. Sen näen keskeisenä torjunnassa.

Veronmenetykset kymmeniä miljoona

Europolin tuoreen arvion mukaan järjestäytyneet rikollisryhmät aiheuttavat jäsenvaltioille vuosittain jopa 60 miljardin euron alv-tulon menetykset. Myös Suomessa tappiot ovat miljoonaluokkaa.

– Alv-palautuksista koituvat vuonna 2015 meidän havaintojemme mukaan noin 10 miljoonan tappiot petosjutuissa. Mutta alv-petoksissa kokonaisuudessaan puhutaan kymmenistä miljoonista kuitenkin veronmenetyksissä.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.