Mainos

Verottaja käy kukkarolla kiertoreittejä

Monien tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat ensi vuonna veronkorotusten takia. Esimerkiksi kampaamopalveluille tuleva veronkorotus siirtyy kuluttajien maksettavaksi, sillä yritykset siirtävät veronkorotukset pitkälti hintoihin.

Palkansaajan ja eläkeläisen verotus säilyy ensi vuonna kutakuinkin ennallaan.

Veronmaksajaa lämmittää muun muassa se, että valtion tuloveroasteikon tulorajoja nostetaan kevyesti. Pienituloinen saa puolestaan helpotusta muun muassa kunnallisverotuksen perusvähennyksen enimmäismäärän nostosta.

Verotus kuitenkin kiristyy, jos kotikunta nostaa kunnallisveroa tai omat ansiotulot nousevat yleistä palkkakehitystä nopeammin. Kunnallisveroa nostaa ensi vuonna Kuntaliiton mukaan 91 kuntaa.

Verottaja käväisee kuluttajan kukkarolla muun muassa näin:

1. Kampaamot ja parturit

Kampaamo- ja parturipalvelut kallistuvat noin kymmeneksen vuodenvaihteessa. Kampaamopalveluiden arvonlisävero on ollut viime vuodet 9 prosenttia, mutta ensi vuonna vero nousee 23 prosenttiin. Näin nousee myös polkupyörien, vaatteiden ja kenkien korjauspalveluiden arvonlisävero.

Muun muassa Glo Hairin johtaja Toni Kylätasku kertoo, että ketju aikoo korottaa hintoja noin 13 prosenttia. 50 euron hiustenleikkuu kallistuu siten noin 6,5 euroa.

-Kenelläkään ei pitäisi olla muuta vaihtoehtoa kuin lisätä se hintoihin, kun ajatellaan koko alan tulosrakennetta, Kylätasku sanoo.

Kuluttajien reaktio hintojen nousuun on vielä arvoitus. Tämän takia Porissa, Tampereella ja Hämeenlinnassa toimiva kampaamoketju ei uskaltanut palkata uusia työntekijöitä vuodenvaihteessa.

2. Kotitalousvähennys

Siivous- ja remontointitöiden ostamisesta saatava kotitalousvähennys pienenee. Vähennyksen enimmäismäärä laskee 3000 eurosta 2000 euroon, ja työkorvauksesta voi vähentää enää vain 45 prosenttia aiemman 60 prosentin sijaan.

Kotitalousvähennyksen pieneneminen ei ole ainakaan vielä saanut isoa määrää asiakkaita peruuttamaan siivoussopimuksiaan. Siivouspalveluita tarjoavan Kotiringin toimitusjohtaja Veli-Pekka Pihlainen kertoo, että pitkäaikaisia sopimuksia on tehty samaan tahtiin kuin aiemminkin.

Taloustilanteen heikentyminen voi kuitenkin heikentää siivouspalveluiden kysyntää nopeasti. Asiakkaita ei ole silloin varaa houkutella hintoja alentamalla.

-Tämän alan yrityksillä ei ole varaa tiputtaa hintoja. Hintoja pitäisi päinvastoin korottaa, jotta työntekijöille voitaisiin maksaa riittävän hyvä palkka, Pihlainen sanoo.

3. Auton tankkaaminen

Dieselöljy kallistuu ensi vuonna tuntuvasti. Öljyalan Keskusliiton mukaan diesel kallistuu ensi vuonna 12 senttiä litralta ja bensiini vajaat 3 senttiä.

Vuodessa 17000 kilometriä ajava autoilija pulittaisi bensasta siten 40 euroa aiempaa enemmän. Dieselautoilija, joka ajaa vuodessa 25000 kilometriä, köyhtyisi Öljyalan Keskusliiton mukaan arviolta vajaat 200 euroa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.