Veronpalautukset kilahtavat tilille pian – Tiesitkö, ettet kuitenkaan välttämättä saa ilmoitettua summaa?

Ennätyksellisen suuret veronpalautukset 1:58
Uutisjuttu: Viime joulukuussa suomalaiset nauttivat ennätyksellisen suurista veronpalautuksista.

Kaikki eivät saa veronpalautuksena ilmoitettua summaa. Joidenkin ilon kaataa myöhempi toimeentulotuen leikkaus.

Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa tänä vuonna elo- tai syyskuussa. Yleisimmät veronpalautuspäivät ovat 6. elokuuta tai 4. syyskuuta.

Jos asiakkaalla on ollut ennestään maksamattomia tai pian verotuksen päättymisen jälkeen erääntyviä veroja, veronpalautusta on käytetty niiden maksuksi, muistuttaa Verohallinto tiedotteessaan.

Veronpalautuksia maksetaan 6. elokuuta 1,7 miljoonalle asiakkaalle yhteensä noin 800 miljoonaa euroa. Jäännösveroja erääntyy puolestaan 1. elokuuta 225 000 asiakkaalla yhteensä 90 miljoonaa euroa.

Syyskuu on toinen yleinen kuukausi, jolloin veronpalautuksensa saa 1,3 miljoonaa asiakasta. Syyskuussa maksettavien veronpalautusten määrä on 1,3 miljardia euroa. Jäännösveroja erääntyy syyskuussa 223 000 asiakkaalla yhteensä noin 130 miljoonaa euroa.

Yllätyksiä tulee

Tilille maksettu veronpalautuksen määrä voi olla eri, mitä verotuspäätöksellä on ilmoitettu.

– Moni soittaa meille yleensä siksi, että vasta veronpalautuspäivänä huomataan, ettei tilille maksettu veronpalautuksen määrä olekaan se, mitä on luullut, tai että veronpalautusta ei ole tullut lainkaan, kertoo ylitarkastaja Tarja Tapio.

Tämä voi hänen mukaansa johtua esimerkiksi siitä, että veronpalautuksen maksupäivä on siirtynyt eikä asiakas ole huomannut asiaa. Jos taas tilille tullut määrä on eri kuin mitä on kuvitellut, syynä on usein se, että veronpalautusta on käytetty verojen, kuten esimerkiksi ennakkoveron maksuksi.

– Veronpalautusta käytetään verojen maksuksi asiakkaan omasta verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti, Tapio sanoo. Veronpalautusta käytetään ennestään maksamatta oleviin veroihin samana päivänä, kun verotus päättyy.

Verotuksen päättymispäivä OmaVerossa

Oman verotuksen päättymispäivän näkee OmaVerosta tai verotuspäätöksestä. Erääntyviin veroihin veronpalautusta käytetään heti maksettavana olevan veron eräpäivänä. Poikkeuksena tästä on 3. syyskuuta erääntyvä kiinteistövero, joille veronpalautusta ei käytetä eräpäivänä.

– Jos siis verotus on päättynyt esimerkiksi 10. kesäkuuta, veronpalautusta on käytetty siinä tapauksessa 12. kesäkuuta erääntyneelle arvonlisäverolle tai muille oma-aloitteisille veroille, 24. kesäkuuta erääntyneelle ennakkoverolle sekä 1. heinäkuuta erääntyneelle perintö- tai lahjaverolle, jos asiakkaalla on näitä maksettavanaan. Tämän jälkeen mahdollinen jäljelle jäävä määrä palautetaan 6. elokuuta, Tapio opastaa.

Jos veroilmoitukseensa on tehnyt muutoksia, verotuksen päättymispäivä sekä myös alkuperäisellä verotuspäätöksellä kerrotut maksu- tai eräpäivät siirtyvät myöhemmäksi. Suosituimpia itse ilmoitettavia tietoja ovat matkakulut ja kotitalousvähennys.

Muut yleisimmät syyt päivämäärien siirtymiselle eteenpäin ovat puolison omaan veroilmoitukseensa tekemät muutokset tai Verohallinnon muualta saamat verotusta koskevat tiedot. Lisäksi Verohallinto voi myös vielä halutessaan tutkia verotusta tarkemmin.

Vaikuttaa toimeentulotukeen

Osalle käy niin, että veronpalautus tulee tilille täysimääräisenä, mutta se pienentää rahan tuloa muualta. Kela muistuttaa, vähäisen määrän yli menevä osa veronpalautuksesta vaikuttaa toimeentulotukeen.

Vähäisenä pidetään alle 50 euron palautusta henkilöä kohti tai alle 100 euroa perhettä kohti. Jos esimerkiksi yksin asuva asiakas saa veronpalautusta 200 euroa, siitä 150 euroa vaikuttaa toimeentulotukeen. Suuri veronpalautus voi vaikuttaa toimeentulotukeen useamman kuukauden ajan.

Lue myös:

    Uusimmat