Mainos

Veronmaksajat: Uudistus heikentää oikeusturvaa

Ensi vuoden alusta lähes kaikki verovelvolliset saavat esitäytetyn veroilmoituksen, joka täytyy palauttaa vain, jos siihen on korjattavaa. Veronmaksajien keskusliiton mukaan kaikilla on oikeus oikein toimitettuun verotukseen yhdellä kertaa.

Sekä vanhanmuotoinen veroilmoitus että uudempi veroehdotus jäävät tammikuussa historiaan, kun ne korvataan uudella esitäytetyllä veroilmoituksella.

Veroilmoitus postitetaan verovelvollisille huhtikuussa. Esitäytetyn veroilmoituksen piiriin kuuluvat kaikki henkilöasiakkaat. Sen saavat myös liikkeen- ja ammatinharjoittajat sekä maa- ja metsätaloudenharjoittajat.

- Kansalaisille uudistus näkyy ensimmäiseksi siten, että viime vuoden joulukuussa veroilmoituslomakkeen saaneet 1,6 miljoonaa asiakasta eivät enää saa niitä, eikä heidän näin ollen tarvitse palauttaa tammikuussa veroilmoitusta, kertoo ylitarkastaja Raija Myllys-Kauppinen Verohallituksesta.

Verovelvollisen täytyy palauttaa esitäytetty veroilmoitus vain, jos siihen on lisättävää tai korjattavaa. Tällöin hänelle lähetetään syksyllä 2006 uusi verotuspäätös eli entinen verolippu.

Ensi vuonna muuttuu myös jäännösveron koron ja palautuskoron laskennan alkamisaika. Kun korko lähti ennen pyörimään 1. huhtikuuta alkaen, ensi vuonna päivämääräksi tulee jo 1. helmikuuta.

Veronmaksajain keskusliiton mielestä veroilmoitusuudistus heikentää veronmaksajien oikeusturvaa.

Veronmaksajain keskusliiton johtavan lakimiehen Juha Koposen mukaan verovelvollisen vastuu siitä, että verotus menee oikein, korostuu aikaisempaan verrattuna.

- Sen sijaan verohallinnolla ei juurikaan ole enää vastuuta siitä, että se toimittaa verotuksen oikein ja tekee oikean hallintopäätöksen, hän sanoo

Jos kolmannes esitäytetyistä veroilmoituksista palautetaan verottajalle, on osuus Koposen mukaan liian iso.

- Ihmeellistä on myös, jos verovelvollinen saa veroilmoituksen mukana maksulaput, ja jo etukäteen tiedetään, että ne ovat väärin, hän aprikoi.

Liiton mielestä verovelvollisella on oikeus saada oikein toimitettu verotus yhdellä kertaa.

Uudistuksen ongelmat ja hyvät puolet

Nyt toteutettavan veroilmoitusuudistuksen ongelmana on Koposen mukaan myös se, että veroilmoitukseen ei vieläkään siirretä esimerkiksi kaikkia vähennyksiä, jotka kuitenkin ovat jo tiedossa verohallinnossa.

Jatkossa verovirkailijat tarkistavat veroilmoituslomakkeita vain satunnaisotannalla. Tarkistuksen ollessa valikoivaa, on laajennettu merkittävästi hallinnon mahdollisuutta muuttaa jälkikäteen jo kertaalleen valmistunutta verotusta.

Pahimmillaan tämä merkitsee Koposen mukaan sitä, että jopa kuusikin vuotta jälkikäteen voidaan suhteellisen kevyillä perusteilla muuttaa jo toimitettua verotusta. Ja tämä voi tuoda verovelvolliselle ikäviä yllätyksiä.

Parannusta aiemmasta on Koposen mukaan esimerkiksi se, että ensi vuonna yksityishenkilöiden verotuksessa siirrytään yhteen, esitäytetyn veroilmoituksen järjestelmään. Esitäytetty veroilmoitus tulee nyt postissa entistä aiemmin, ja myös mahdolliset korjaukset pitää tehdä aikaisemmin. Aikaisemmin veroehdotus meni osittain lomakauden kanssa päällekkäin.

Uudistetussa esitäytetyssä veroilmoituksessa on Koposen mielestä myös entistä paremmin merkittyinä verohallinnon muun muassa pankeilta ja palkanmaksajilta keräämiä tietoja, joka helpottaa tarkistamista, korjaamista ja täyttämistä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 29.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.