Mainos

Verojen kiristys närästää yrittäjiä

Harkinnassa oleva pääomatulojen kiristäminen aiheuttaa päänvaivaa yrittäjille.

Suomalaiset yrittäjät tienasivat toissa vuonna keskimärin 40 000 euroa vuodessa. Se on prosentin vähemmän kuin edellisenä vuonna ja viime vuoden taantuma on tarkoittanut monelle vyönkiristystä. Vastoin yleistä luuloa 73 prosenttia yrittäjätuloista kuitataan ansiotuloina.

- Palkkatulojen osuus on koko ajan noussut viimeisen neljän tai viiden vuoden aikana, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Harri Hietala.

Syynä tähän on verotus. On kannattavampaa ottaa tuloa palkkana kuin ansiotulo-osinkona verotettuna.

Mutta kyllä yrittäjät osinkotulojakin nauttivat. Keskimäärin pääomaosinkoja nostetaan 14 000 euroa vuodessa. Kiisteltyjä yli 90 000 euron osinkoja saa noin 1300 yrittäjää. Nyt yrittäjiä piinaa kaavailtu pääomaveron korotus, jonka ajoitusta hallitus harkitsee viimeistään budjettiriihessä.

- Suhdannetilanteesta riippuen joudumme katsomaan, pitääkö kiristystoimista päättää jo nyt. On pohdittava, salliiko suhdanne sen. Edessä ne joka tapauksessa ovat, toteaa pääministeri Matti Vanhanen.

Yrittäjien ekonomisti Hietala sanoo yrittäjien pohtivan, pitääkö pääomatuloja ottaa etukäteen. On pohdittu jopa yrityksen rakenteiden muuttamisesta tai toiminnan siirtämisestä ulkomaille.

Jos yrittäjät nostavat kytkintä, kaavailtu satojen miljoonien verokertymä jää valtiolta saamatta.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 18.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.