Verilöylyä pelättiin – Kolme kuoli ja 300 haavoittui palestiinalaisten mielenosoituksessa Gazan kaistalla

Kymmenettuhannet palestiinalaiset osoittivat lauantaina mieltä Gazan kaistalla viettäessään Israelin ja Gazan välisellä rajalla järjestettyjen suurmielenosoitusten vuosipäivää. Gazan terveysviranomaisten mukaan kolme palestiinalaista kuoli Israelin armeijan tulituksessa ja yli 300 haavoittui.

Mielenosoitus järjestettiin ensimmäisen rajamielenosoituksen vuosipäivänä. Sen pelättiin aiheuttavan verilöylyn, mutta siltä vältyttiin Egyptin johtamien viime hetken neuvottelujen ansiosta. Egypti on pyrkinyt toimimaan välittäjänä Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamasin välillä väkivallan hillitsemiseksi.

Hamasin edustajien mukaan neuvotteluissa saavutettiin yhteisymmärrys, jonka mukaan Israel höllentäisi Gazan saartoa ja vastineeksi palestiinalaiset lupasivat mielenosoitusten pysyvän rauhallisina. Israel ei ole kuitenkaan vahvistanut yhteisymmärrystä.

Mielenosoittajat olivat lauantaina rajalla viidessä paikassa, mutta suurin osa pysytteli poissa raja-aidan läheisyydestä.

Israel oli tuonut rajalle useita tuhansia sotilaita, sillä mielenosoitus pidettiin vain puolitoista viikkoa ennen Israelin parlamenttivaaleja.

Israelin parlamenttivaalit häämöttävät

Hamasia edustava Bassem Naim luonnehti lauantain protestia hyvin tärkeäksi viestiksi, jonka aikana tuhannet ihmiset olivat rauhallisesti koolla ja korottivat äänensä aggressiota ja Gazan saartoa vastaan. Hän vahvisti Egyptin edistyneen sopimusneuvotteluissa. Mediatietojen mukaan Israel päästäisi enemmän avustuskuljetuksia Gazaan sekä helpottaisi joitakin rajoituksia.

Toinen Hamasin edustaja sanoi, että Hamas odottaa saavansa Israelilta aikataulun toimista sunnuntaina.

Israelissa on parlamenttivaalit 9. huhtikuuta. Niissä pääministeri Benjamin Netanjahun odotetaan saavan tiukan vastuksen keskustalaisesta Benny Gantzista.

Gantzin on katsottu haluavan välttää suurempaa yhteenottoa palestiinalaisten kanssa, mutta samaan aikaan häntä on syytetty liiallisesta pehmeydestä Hamasia kohtaan.

Mielenosoittajat ovat vaatineet, että palestiinalaisten on päästävä palaamaan alueille, joilta heidän perheensä karkotettiin Israelin itsenäisyyssodan aikana 1948–1949. 

Lue myös:

    Uusimmat