Veridoping jätti entiseen maailmancup-hiihtäjään syvät jäljet – "Ilman perheeni tukea, en ehkä olisi enää tässä"

Veridopingia hiihtouransa aikana käyttänyt Algo Kärp on kertonut toimintansa kovista vaikutuksista hänen mielenterveyteensä.

Kärp paljasti vuonna 2019 käyttäneensä veridopingia hiihtotulostensa parantamiseksi. Kärp kertoi asiasta Seefeldin MM-kisoja ravisuttaneen dopingskandaalin yhteydessä.

Kärp palasi viiden vuoden takaiseen paljastukseensa virolaisen ERR-sivuston haastattelussa. Kärp ei hätyytellyt hiihtouransa aikana kärkisijoja, joten hän ajautui kokeilemaan veridopingia.

– Minä olin omistautunut huippu-urheilulle vuosien ajan ja tulokset olivat median silmissä huonoja tai keskivertoja. Halusin itsekin parempia tuloksia, Kärp kertoo.

– Halusin myös todistaa perheelleni, että perheestä erossa oleminen niin pitkään oli sen arvoista. Ennen kuin esikoiseni täytti viisi, en ollut kotona yhtenäkään syntymäpäivänä. En janonnut rikkauksia tai kuuluisuutta, mutta halusin todistaa itselleni ja perheelleni, hän jatkaa.

Kärp kuitenkin kiistää jyrkästi käyttäneensä uransa aikana muita vilpillisiä keinoja tai kiellettyjä dopingaineita.

– Käytin veridopingia. Voin sanoa, etten käyttänyt mitään muita aineita. Manipuloin vain vertani. En käyttänyt dopingia, vaan kiellettyjä keinoja, Kärp vakuuttaa.

Entinen virolaishiihtäjä kertoo huomanneensa heti veridopingin vaikutukset selvästi. 

– Kestävyysurheilussa hapenottokyky on ensiarvoisen tärkeää ja se tuntui selvästi. Minulle tämä oli erittäin suuri huolenaihe ja este. Se prosessi oli epämiellyttävä ja minusta tuntui aina siltä, että minulla oli kaksi persoonallisuutta, Kärp sanoo.

Kärp ei koskaan jäänyt kiinni veridopingista, vaan päätti itse tunnustaa vilpillisen toimintansa, sillä hänen omatuntonsa alkoi kolkuttamaan voimakkaasti.

Tunnustuksesta huolimatta veridoping ja tunnustusta seurannut kohu vetivät Kärpin paikoin todella syviin vesiin.

– Se jätti todella vakavan jäljen mielenterveyteeni. Jos en olisi koskaan tullut asian kanssa julkisuuteen, se häiritsisi minua paljon vieläkin. Kun kaikki tuli julki, asiaa seuranneet vuodet ovat olleet todella hankalia, varsinkin henkisesti.

Kärp painottaa, että ystävien ja perheen tuki oli hänelle äärimmäisen tärkeää.

– Ilman perheeni ja ystävieni tukea, en ehkä olisi tänä päivänä enää tässä. Se on henkisesti todella vaikeaa kenelle tahansa urheilijalle, joka päätyy vastaavanlaiseen tilanteeseen, Kärp sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat