Verenluovuttajia tarvitaan erityisen paljon pitkien pyhien jälkeen – maanantaina kriittinen päivä

Toimittaja kokeili millaista on luovuttaa verta – näin luovutus eteni 5:53
Toimittaja kävi ensi kertaa verenluovutuksessa – näin luovutus eteni.

Pääsiäismaanantai on verihuollolle kriittinen päivä, kertoo Suomen Punaisen Ristin (SPR) Veripalvelu. Vapaaehtoisia verenluovuttajia tarvitaan erityisen paljon pitkien pyhien jälkeen.

Veripalvelun toimipisteet ovat olleet kiinni perjantaista asti, mutta huomenna pääsiäismaanantaina voi jo luovuttaa verta. Normaalisti verta voi luovuttaa vain arkisin, mikä riittää tarvittavien verivalmisteiden tarjoamiseen.

– Potilaat kuitenkin tarvitsevat verivalmisteita riippumatta siitä, onko arki vai pyhä. Erityisesti verihiutaleet säilyvät luovutuksen jälkeen vain muutaman vuorokauden, minkä takia verenluovutuspisteet eivät voi olla kiinni kovin montaa päivää kerrallaan, sanoo Veripalvelun aluepäällikkö Pia Kara tiedotteessa.

Joka arkipäivä tarvitaan noin 800 verenluovuttajan apua. Keskiviikkona Veripalvelu kertoi sosiaalisessa mediassa, että ajanvaraustilanteen mukaan luovuttajia on tulossa maanantaina liian vähän.

Kaikki Veripalvelun kymmenen toimipistettä on auki huomenna, lisäksi Riihimäellä järjestetään verenluovutustilaisuus.

Verenluovutusajan voi varata Veripalvelun nettisivuilla. Oman luovutussoveltuvuutensa voi testata helposti osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.

Verenluovuttajia tarvitaan nyt kaikista veriryhmistä – Veri ei tutkimusten mukaan levitä koronavirusta 6:45
Viiden jälkeen -ohjelmassa aiemmin: Verenluovuttajia tarvitaan nyt kaikista veriryhmistä.

Lue myös:

    Uusimmat