Venekauppa kovassa kasvussa, buumia selittää kotimaassa vietetty kesä

1:55

Alkuvuoden aikana on rekisteröity jo 22 prosenttia enemmän veneitä kuin vuosi sitten samaan aikaan. Kasvua selittää se, koronatilanne sai ihmiset viettämään kesän Suomessa. 

Minna Pitkänen tutustui tänään venenäyttely Uivaan Helsingin Lauttasaaressa. Perheellä on jo vene, joka on ahkerassa käytössä. 

– Aina pitää katsoa uutuuksia ja suurempia makuupaikallisia veneitä, Pitkänen kertoo. 

Venevalmistajat myöntävät, että korona-ajan venebuumi yllätti. 

– Maaliskuun aikana huomattiin, että ihmiset eivät suinkaan peru varauksiaan, jotka tulivat helmikuun venenäyttelyssä, vaan niitä alkaa tulla yhä enemmän. Sitten painettiin lisää kaasua, kertoo AMT -veneiden toimitusjohtaja ja Suomen Veneteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja Mikael Winqvist.

Kuinka paljon kotimaassa myynnissä on ollut kasvua? 

– Meidän merkin osalta 70 prosenttia, Winqvist sanoo. 

Kasvu näkyy myös siinä, että valmistajat eivät välttämättä saaneet venenäyttelyyn esille kaikkia mallejaan.

Mökkikäyttöön sopivat veneet suosiossa

– Suomessahan veneily liittyy pitkälti mökkeilyyn, ja siksi se buumi on 5-7 metrin kokoluokassa veneitä. Ne ovat nimenomaan mökkikäyttöön sopivia veneitä, Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo sanoo.

Vienti haastavampaa

Korona on kuitenkin haitannut venevientiä.

– Jos arvellaan, että Suomen vienti kokonaisuudessaan tänä vuonna laskee 13-15 prosenttia, niin ensimmäisen 5 viiden kuukauden kohdalla lasku venemyynnissä on 5 prosettia eli kohtuullisen lievää, Pajusalo sanoo. 

Päämarkkinaalueet ovat Norja ja Ruotsi, joissa myytävistä veneistä suuri osa tulee Suomesta. Norjan myynti kutistui keväällä peräti 27 prosenttia kruunun heikentymisen takia.  

– Siellä on sama tilanne eli he ovat tyhjentäneet oman markkinansa eli varastotasot ovat todella alhaiset, Winqvist kertoo.

– Mutta siinä on se hyvä puoli, että pääsemme syksyllä täysin tyhjään kenttään viemään veneitä, ja sehän on iloinen asia. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja