Venäläisten pääsy kilpailuihin oli liikaa – ruotsalaiset päättivät kovasta ratkaisusta

Ruotsin miekkailuliitto boikotoi kilpailuja, joihin osallistuu venäläisiä tai valkovenäläisiä urheilijoita. Kansainvälinen miekkailuliitto FIE on hyväksynyt venäläiset ja valkovenäläiset kansainväliseen kilpailutoimintaan, mutta päätös on herättänyt vastarintaa ainakin Puolassa ja Pohjoismaissa.

Suomen miekkailu- ja 5-otteluliitto perui Turun kansainvälisen miekkailukilpailun protestina venäläisten paluulle, ja Puola on perunut naisten maailmancupin. Ruotsin liiton hallitus turvautui järeään boikottipäätökseen.

– Ruotsin miekkailuliitto on päättänyt, etteivät Ruotsin edustajat osallistu pohjoismaisella, eurooppalaisella eivätkä muulla kansainvälisellä tasolla kisoihin, jotka sallivat venäläisten tai valkovenäläisten kilpailijoiden osanoton yksilöinä tai joukkueina, liitto ilmoitti nettisivuillaan.


FIE perui sulun ensimmäisenä

FIE noudatti viime vuonna Kansainvälisen olympiakomitean suositusta sulkea Venäjä ja Valko-Venäjä kansainvälisestä urheilusta. Maaliskuussa liitto purki sulun ensimmäisenä olympialajina.

KOK määritti huhtikuussa kriteerit, joiden perusteella kansainväliset lajiliitot voivat hyväksyä yksittäisten venäläisten ja valkovenäläisten paluun kansainväliseen kilpailutoimintaan ilman kansallistunnuksia. Sen jälkeen myös pöytätennis ja judo ovat avanneet ovet venäläisille ja valkovenäläisille.

Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin viime vuonna kansainvälisestä urheilusta Venäjän Valko-Venäjän tuella Ukrainassa käynnistämän hyökkäyssodan takia. Sulku ei ole ollut täydellinen, sillä sotaan syyllistyneiden maiden urheilijat ovat voineet esimerkiksi kilpailla tenniksessä ja pelata jääkiekon NHL-liigassa.

Lue myös:

    Uusimmat