Venäläisten käteisen hamstraamiselle laitetaan piste – Itärajalla automaatit tyhjentyneet vauhdilla

3:22
Rajavartiolaitos haluaa Suomen itärajalle aidan pikimmiten – katso asiantuntijahaastattelu

Nosto-käteisautomaatit kertoo tiedotteessa saaneensa sovittua maksujenvälittäjän ja China UnionPayn kanssa, että China UnionPay -korttien toiminnallisuus keskeytetään Suomen Nosto-käteisautomaateissa maanantaina 3.10. alkaen.

Venäläiset ovat viime viikkoina tyhjentäneet itärajalla ja Kaakkois-Suomessa automaatteja huimalla vauhdilla.

Käteisen vieminen Venäjälle on sanktioitu EU-maissa.

Nostojen määrä räjähtänyt

Sanktioiden ulkopuolella olevilla China UnionPay -korteilla tehtyjen nostojen ja eurojen määrä on viime viikkoina monisatakertaistunut vuodentakaiseen verrattuna. Automaattien rahahuolto ja resurssit eivät ole pysyneet käteisen hamstraamisen perässä. Käteistä on nostettu huomattavan suuria summia, jopa kymmeniä tuhansia euroja. Automaatit ovat voineet tyhjentyä käteisestä vain tunneissa.

Tilanne on työllistänyt myös rajaviranomaisia, sillä tullin tehtävä on valvoa käteisen viemistä rajan yli.

– Liiketoimintamme ytimessä on auttaa suomalaisia arjessa tarjoamalla heille käteistä. Käsillä oleva tilanne on vaikeuttanut itäsuomalaisten käteisen saantia maailmantilanteessa, jossa käteisen merkitys yhtenä maksuvälineenä muiden joukossa on vahvistunut entisestään, Nosto- käteisautomaattien Suomen maajohtaja Risto Lepo kertoo tiedotteessa.

– Suomessa olevien käteisautomaattien ensisijainen tehtävä on palvella suomalaisia käteistarpeissa, Lepo perustelee päätöstä.

Yhtiön mukaan China UnionPay -korteilla tehtyjen nostojen ja eurojen määrät ovat viime viikkoina "moninsatakertaistuneet" vuodentakaiseen verrattuna.

– Käteisnostojen summat ovat olleet pahimmillaan niin suuria, ettei kyse voi olla yksityisten venäläisten turistien ostoksista Suomen puolella, Lepo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja