Ensimmäinen venäläissotilas tuomittu sotarikoksesta Ukrainassa – sai elinkautisen pyöräilijän ampumisesta

Ensimmäinen oikeuden eteen Ukrainassa joutunut venäläissotilas pyysi anteeksi tekojaan 1:01
Ensimmäinen oikeuden eteen Ukrainassa joutunut venäläissotilas pyysi anteeksi tekojaan.

Venäläissotilas Vadim Shishimarin on tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen 62-vuotiaan ukrainalaisen Oleksandr Shelipovin taposta sotarikosoikeudenkäynnissä Ukrainassa.

Valtakunnansyyttäjän Iryna Venediktovan mukaan Shishimarin kuului ryhmään, joka pakeni Ukrainan vastahyökkäystä.

Venäläissotilaat tulittivat kylässä ensin siviiliautoa, jonka jälkeen he ottivat sen käyttöönsä. Ukrainalaissiviilin tapettiin 28. helmikuuta Ukrainan koillisessa Tsupahivkan kylässä.

Autosta he näkivät tien laidalla pyöräilleen, puhelimeen puhuvan miehen. Mies oli Oleksandr Shelipov. Shishimarin määrättiin ampumaan siviili, jotta tämä ei raportoisi venäläissotilaista Ukrainan armeijalle. Aftonbladetin mukaan eräs joukon sotilaista antoi tappokäskyn, mutta henkilöllisyys on vielä epäselvä.

– Ajoimme hänen lähelleen. Ja minä ammuin, tapoin hänet, totesi Shishimarin kuulustelussa.

Ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti Venäjän sotarikoksista

Venäläissotilaan asianajaja kertoi BBC:lle, että Shishimarin oli kieltäytynyt kahdesti ampumasta miestä. Asianajan mukaan Shishimarin oli ampunut kolme-neljä kertaa miestä kohti, joista yksi luoti oli osunut kuolettavasti. Shishimarin mukaan hän joutui ampumaan oman henkensä pelossa.

Shishimarin myönsi myös oikeudenkäynnissä tappaneensa Shelipovin. BBC kirjoittaa, että oikeudenkäynnissä nähtiin myös dramaattinen kohtaus, kun Shishimarin ja ukrainalaismiehen leski Katerina Shelipova kohtasivat.

– Kerro minulle, miksi te (venäläiset) tulitte tänne? Suojelemaan meitä? Suojelemaan keneltä? Suojelitko sinä miestäni, kun ammuit hänet, Shelipova kysyi Shishimarinilta.

Shishimarin ei kyennyt vastaamaan lesken kysymyksiin. Shishimarin pyysi anteeksi ja sanoi, että ymmärtää, ettei Shelipova voi antaa anteeksi hänelle.

– Olen pahoillani hänen (Shishimarinin) puolesta, mutta tämän kaltaista rikosta en voi antaa anteeksi, Shelipova sanoi BBC:lle.

Tuomion julistamisen jälkeen Shishimarinin asianajaja kertoi, että tuomiosta valitetaan.

Shishimarinin oikeudenkäynti oli Ukrainan sodan ensimmäinen sotarikosoikeudenkäynti.

Lue myös:

    Uusimmat