Zelenskyi pyytää kansainvälistä apua tulvan uhreille Venäjän miehittämälle alueelle – MTV seurasi sotaa

Tuhoutuneita länsipanssareita ja isku supermarkettiin: Viimeisimmät tiedot ja videot Ukrainasta 5:03
Tuhoutuneita länsipanssareita ja isku supermarkettiin: Viimeisimmät tiedot ja videot Ukrainasta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 10. kesäkuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Washington Post ja New York Times: Ukrainan vastahyökkäys on alkanut
  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

 

22.40: Zelenskyi pyysi kansainvälistä apua tulvan uhreille Venäjän miehittämälle alueelle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt muita maita ja kansainvälisiä organisaatioita auttamaan Kahovkan padon murtumisen seurauksena syntyneen tulvan uhreja. Zelenskyi pyytää, että Venäjän miehittämillä alueilla olevia uhreja autettaisiin.

Zelenskyin mukaan Venäjä ei tarjoa todellista apua ihmisille tulva-alueilla. Aiheesta uutisoi uutiskanava CNN. Zelenskyin mukaan venäläisten suorittama pommitus jatkuu evakuointipisteisiin.

16.33: Zelenskyi: Vastahyökkäys on käynnissä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on ilmoittanut, että vastahyökkäys sekä puolustusoperaatioita on käynnissä Ukrainassa, mutta ei eritellyt tarkemmin, missä nämä tapahtuvat.

Zelenskyin kerrotaan "kohottaneen kulmakarvojaan vähättelevästi" kysyttäessä vastausta Venäjän presidentti Vladimir Putinin perjantaiseen väitteeseen siitä, että Ukrainan vastahyökkäys oli selvästi alkanut. (Lähde: Reuters)

16.05: Venäjä uhkaa Islantia vastatoimilla lähetystön sulkemisen vuoksi

Venäjä uhkaa Islantia vastatoimilla Islannin ilmoitettua keskeyttävänsä suurlähetystönsä toiminnan Moskovassa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan kaikkiin Islannin Venäjä-vastaisiin toimiin tullaan väistämättä vastaamaan. Ulkoministeriö myös syyttää Islantia maiden välisten suhteiden pilaamisesta.

Islannin ulkoministeriö ilmoitti eilen keskeyttävänsä Islannin Moskovan suurlähetystön toiminnan elokuun alusta lähtien. Samalla Islanti pyysi Venäjää rajoittamaan toimintaansa Reykjavikissa.

Islannin ulkoministeriön mukaan kyse ei kuitenkaan ole diplomaattisuhteiden katkaisemisesta.

– Nykytilanne ei yksinkertaisesti tee Islannin suurlähetystön toiminnasta kannattavaa Venäjällä, Islannin ulkoministeri Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir sanoi.

16.01: Jarmo Lindberg: Ukraina tekee tunnustelevia hyökkäyksiä, parasta kalustoa käytössä jo rintamalla

Entinen Puolustusvoimien komentaja ja kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että Ukraina suorittaa tunnustelevia hyökkäyksiä Venäjän asemiin.

Käynnissä on varmasti tunnustelu- ja tiedusteluhyökkäyksiä – Ukraina yrittää selvittää, mistä kohdasta rintamasta pääsisi läpi, Lindberg kertoo. 

Lindbergin mukaan merkkejä siitä, että taisteluita on käyty on olemassa, ja esimerkiksi viime päivinä on tullut valokuvia ja videota, joissa näkyy Ukrainalle lahjoitettua parasta kalustoa tuhoutuneena. 

– On esimerkiksi kuvaa tuhoutuneista Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunusta ja Bradley-rynnäkköpanssarivaunuista. Tätä kalustoa on Ukrainan parhaimmilla joukoilla ja on todettu, että nämä kuvat ovat ilmiselvästi aitoja. Ne ovat merkkejä siitä, että kyllä siellä jotain taistellaan, ja näemmä ihan vielä parhaimmalla kalustolla, hän toteaa. 

13.30: WSJ: Saksalaistutkinnassa selvitetään Puolan osuutta Nord Streamin räjähdyksiin

Saksalaisviranomaiset selvittävät, hyödynnettiinkö Puolan aluetta Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksissä viime vuonna, uutisoi yhdysvaltalainen Wall Street Journal -lehti.

Tutkinnan löydösten mukaan Puolaa on mahdollisesti käytetty logistiikka- ja rahoituskeskuksena kaasuputkien räjäyttämisessä.

Tutkinnassa selvitetään myös, miksi räjäytyksissä mahdollisesti mukana ollut Andromeda-alus kulki Puolan aluevesille.

Tutkijat selvittävät nyt aluksen vuokranneen puolalaisen matkatoimiston epäiltyjä yhteyksiä Ukrainan tiedustelupalveluun. WSJ:n mukaan matkatoimistoa epäillään ukrainalaisomisteiseksi pöytälaatikkoyritykseksi.

Washington Post -lehti kirjoitti aiemmin tällä viikolla, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA oli tiennyt Ukrainan asevoimien suunnittelevan toisen kaasuputken räjäyttämistä kolme kuukautta ennen varsinaisia räjähdyksiä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti jyrkästi Ukrainan olevan Nord Streamin räjähdyksien takana. Ukrainalaisviranomaiset ovat aiemminkin kiistäneet maan syyllisyyden kaasuputkien räjäytyksiin.

9.43: Ukraina edennyt joillain alueilla Venäjän ensimmäisten puolustuslinjojen ohi, arvioi Britannian puolustusministeriö

Viimeisten kahden vuorokauden aikana ukrainalaisjoukot ovat pyrkineet etenemään useilla alueilla Itä- ja Etelä-Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Ministeriön mukaan ukrainalaisjoukot näyttävät edenneen joillain alueilla hyvin. Joukkojen arvioidaan paikoin onnistuneen tunkeutumaan Venäjän ensimmäisten puolustuslinjojen ohi. Toisilla alueilla ukrainalaisjoukkojen eteneminen on brittiministeriön mukaan ollut hitaampaa.

Katsauksen mukaan osa venäläisyksiköistä on todennäköisesti onnistunut torjumaan Ukrainan etenemistä, kun taas osa venäläisyksiköistä näyttää perääntyneen epäjärjestyksessä omien miinakenttiensä halki.

7.16: Hersonin alleen peittäneet tulvavedet ovat hieman laskeneet

Ukrainassa Hersonin vallanneet tulvavedet ovat alkaneet hieman laskea, kertoivat viranomaiset perjantaina.

Hersonin alueen kuvernööri Oleksandr Prokudin mukaan vedenkorkeus on laskenut noin 5,38 metristä noin viiteen metriin.

Kahovkan padon tuhoutumisesta tiistaina aiheutunut Dneprjoen tulva on peittänyt alleen ainakin 600 neliökilometrin kokoisen alueen Etelä-Ukrainassa. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. (Lähde: AFP)

Perjantai 9.6.2023

19.13: Yhdysvallat kertoi jälleen miljardiluokan aseavusta Ukrainalle – Patriot-ohjuksia, tykistöammuksia ja lennokkeja

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon on kertonut uudesta asepaketista Ukrainalle. Arvoltaan paketti on 2,1 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Paketin keskiössä on ilmatorjunnan tukeminen ja ampumatarvikkeet.

Pentagonin mukaan paketti sisältää muun muassa ohjuksia Patriot-ilmatorjuntajärjestelmään sekä HAWK-keskimatkan ilmapuolustusjärjestelmiä ohjuksineen. Paketissa on myös esimerkiksi tykistönammuksia ja PUMA-lennokkeja.

Tuoreimman asepaketin myötä Yhdysvaltain Ukrainalle antama turvallisuusapu nousee arvoltaan jo reiluun 40 miljardiin dollariin presidentti Joe Bidenin virkakauden alusta lukien. (CNN)

19.01: Putin kommentoi sotaa: "Ukrainan vastahyökkäys on alkanut"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kommentoinut Ukrainassa käytäviä taisteluita.

– Voidaan ehdottomasti sanoa –  Ukrainan vastahyökkäys on alkanut, Putin toteaa uutistoimisto RIA:n mukaan.

Putinin mukaan vastahyökkäyksestä toimii todisteena "strategisten reservien käyttö". Aiheesta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Putinin mukaan Ukrainan joukot eivät ole saavuttaneet menestystä. Putin kuitenkin myöntää, että Ukrainalla on edelleen hyökkäyspotentiaalia.

Putinin mukaan Venäjältä puuttuu moderneja aseita, mutta teollisuus kehittyy nopeasti, kirjoittaa TASS.

Putin kommentoi asiaa Sotšissa järjestetyssä konferenssissa.

Lue myös:

    Uusimmat