Mainos

Venäläisjoukot iskivät jälleen Dagestanissa

Venäläisjoukot iskivät ohjuksin helikoptereista tshetsheenitaistelijoita vastaan eteläisessä Venäjän kaupungissa.

Dagestan, Venaja, Tsetshenia


Venäjän joukot aloittivat tänään Dagestanissa hyökkäyksen kyliä vallanneita muslimitaistelijoita vastaan, kertoi hallituksen tiedottaja. Venäläisjoukot iskivät sekä ohjuksin että tykistöllä Tshetsheniasta saapuneita satoja muslimikapinallisia vastaan. Tiedottajan mukaan hyökkäykseen ryhdyttiin Dagestanissa käytyjen kriisineuvottelujen jälkeen. Neuvotteluihin ottivat osaa Venäjän pääministeri Sergei Stepashin, sisäministeri Vladimir Rushailo sekä puolustusministeriön ja armeijan johtoa. Venäjän armeijan esikuntapäällikkö Anatoli Kvashnin ja sisäministeriön joukkojen komentaja Vjatsheslav Ovtshinnikov kävivät myös neuvotteluja, joiden tarkoituksena oli löytää ratkaisu yhteen vakavimmista konflikteista alueella sitten Tshetshenian sodan.

Sergei Stepashin


Stepashin kertoi aiemmin tänään, että tilanne Dagestanissa oli monimutkaistunut. Satojen aseistautuneiden miesten kerrottiin piirittäneen kolme tai neljä kylää ylitettyään ensin Tshetshenian ja Dagestanin rajan. Stepashin sanoi Dagestaniin saavuttuaan, ettei hän halua Tshetshenian sodan toistuvan.

-Rikolliset on tuhottava, mutta sen paremmin sotilaat kuin siviilitkään eivät saa kärsiä, hän sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan. Myös esikuntapäällikkö Kvashnin sanoi, että venäläiset pyrkivät välttämään siviiliuhreja.

Lisää venäläisiä alueelle

Vuoristoiselle Botlihskin alueelle kiidätettiin lisää venäläisjoukkoja tänään, uutistoimisto Interfax kertoi. Dagestanilaisten viranomaisten mukaan rajan ylitti eilen 200-500 muslimitaistelijaa, ja kaikkiaan kapinallisia saattaa olla alueella jopa 2000. Itar-Tassin mukaan tshetsheenijoukkoja johtaa Shamil Basajev.

-Koska viholliset tulivat aseistautuneina, tulee myös taisteluista väkivaltaisia. Sota on alkanut, sanoi Dagestanin sisäministeriön virkamies moskovalaiselle radiolle. Parin tuhannen alueen asukkaan kerrotaan paenneen Dagestanin pääkaupunkiin Mahatshkalaan. Asukkaiden mukaan muslimitaistelijat ovat ottaneet useita panttivankeja ja ryöstelleet taloja.

Itar-Tassin mukaan Stepashin oli sopinut presidentti Boris Jeltsinin kanssa, että hän keskeyttää Volgan alueelle suuntautuvan maakuntamatkansa ja matkustaa Kaukasukselle. Stepashinin oli määrä palata takaisin Moskovaan illalla. Uutistoimisto Interfax kertoi aiemmin, että Venäjä toteuttaa tänään laajan vastahyökkäyksen kapinallisia vastaan.

Stepashin antoi eilen armeijalle määräyksen käyttää kovia otteita tilanteen rauhoittamiseksi Kaukasuksella. Viikonlopun tapahtumia edeltävät kaksi viikkoa kestäneet yhteenotot poliisin ja muslimitaistelijoiden välillä Dagestanissa. Perjantaina venäläiset uutistoimistot kertoivat turvallisuusjoukkojen antaneen tietoja, joiden mukaan erikoinen islamilainen ryhmä olisi suunnittelemassa toimia Dagestanin itsenäistymiseksi islamilaiseksi valtioksi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.