Ukraina: Financial Timesin uutisoima rauhansuunnitelma sisältää vain Venäjän vaateita – Ruotsin ja Itävallan malli esillä neuvotteluissa

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podolyak kertoo Twitterissä, että Financial Timesin julkaisema uutinen Ukrainan ja Venäjän rauhansuunnitelmasta sisältää vain Venäjän vaateita. Ukrainalla on omansa.

Financial Times kertoi aiemmin, että Ukraina ja Venäjä olisivat laatineet alustavan rauhansuunnitelman. Suunnitelmaan kuuluisi lehden mukaan muun muassa tulitauko ja Venäjän vetäytyminen Ukrainasta. Ukrainan aseman tulisi kuitenkin jäädä puolueettomaksi ja maan luopua sotilasliitto Naton jäsenyyden havittelusta.

Lisäksi Ukrainan tulisi luvata, että se ei sijoita ulkomaalaisia sotilastukikohtia tai aseita maaperälleen. Vastineena Ukraina saisi jonkinlaiset turvatakuut muun muassa Yhdysvalloilta ja Britannialta.

Podolyak kertoi vahvistavansa vain maininnat Venäjän joukkojen vetämisestä, tulitauosta ja siitä, että Ukraina saisi turvatakuita muilta mailta.

Itävallan ja Ruotsin malli esillä

Venäjän mukaan Ukrainan kanssa käytävissä neuvotteluissa on esillä ehdotus, jonka mukaan Ukrainan asema muutettaisiin Ruotsin ja Itävallan esimerkin mukaiseksi. Venäjän mukaan tämä merkitsisi sitä, että Ukraina olisi "neutraali valtio". Ukraina torjui ehdotuksen heti.

Neutraali-sana merkitsee samaa kuin puolueeton. Ruotsi ja Itävalta ovat Suomen tavoin molemmat EU:n mutta eivät Naton jäseniä. Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov ei kuitenkaan maininnut Suomea esimerkkinä Ukrainan tulevalle asemalle.

Ukraina torjui tänään nopeasti Venäjän ehdotuksen Itävaltaan tai Ruotsiin verrattavasta asemasta. Ukrainan mukaan neuvottelujen Venäjän kanssa tulee keskittyä turvatakuisiin. Ukrainan pääneuvottelija Podolyak sanoi, että maan aseman ratkaisumalli voi perustua "vain laillisesti varmennettuihin turvallisuustakuisiin", koska Ukraina on nyt suorassa sotatilassa Venäjän kanssa.

Ukrainan kannan puolueettomuusehdotukseen julkisti presidentti Volodymyr Zelenskyin toimisto.


Lue myös:

    Uusimmat