Venäläishävittäjä ampui yhdysvaltalaista lennokkia soihduilla Syyrian yllä

Oliko lennokki-isku puhdas vahinko? Asiantuntija laittaa Pentagon videosta merkille huomion, jota ei ole haluttu paljastaa 5:54
Maaliskuussa Mustanmeren yllä venäläishävittäjä pudotti yhdysvaltalaisen MQ-9-lennokin. Suomalainen ilmailutuntija kertoi, mitä Pentagon ei halunnut paljastaa.

Venäläishävittäjä ampui yhdysvaltalaista miehittämätöntä MQ-9 Reaper -lennokkia soihduilla Syyrian yllä, kertoi Yhdysvaltain armeija tiistaina. Asiasta kirjoittaa The Wall Street Journal.

Välikohtaus tapahtui sunnuntaiaamuna paikallista aikaa. Yhdysvaltain ilmavoimien lausunnon mukaan venäläiskone lensi lennokin ylle muutaman metrin päähän ja ampui soihtuja.

Yksi soihduista osui lennokkiin ja vahingoitti sen potkuria. Lennokkia etäältä ohjannut miehistö onnistui saamaan koneen turvallisesti alueella sijaitsevaan tukikohtaansa.

Maaliskuussa Mustanmeren yllä venäläinen Su-27-hävittäjä osui yhdysvaltalaisen MQ-9-lennokin potkuriin ja lennokki putosi mereen.

Yhdysvaltain ja Venäjän koneet eivät ole aiemmin ottaneet yhteen Syyrian yllä, mutta maiden väliset jännitteet ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan venäläinen Su-35-hävittäjä lensi heinäkuussa Syyrian yllä lähelle amerikkalaista MC-12-tiedustelukonetta, mikä pakotti potkuriturbiinikoneen lentämään suihkukoneen perässä. 

Episodi vaaransi Yhdysvaltojen mukaan koneen nelihenkisen miehistön.

Yhdysvallat sanoo myös venäläisen valvontakoneen lentäneen heinäkuussa Yhdysvaltojen tukikohdan yllä Kaakkois-Syyriassa tiedustelutehtävissä.

Marraskuussa venäjä ampui Yhdysvaltojen mukaan ohjuksen Syyrian yllä lentänyttä yhdysvaltalaista lennokkia kohti, mutta ei pudottanut konetta.

Maiden sotilaskomentajat ovat perustaneet yhteisen kanavan vähentääkseen riskiä tahattomiin yhteenottoihin, mutta viestintälinjaa on viime kuukausina käytetty valitusten vaihtamiseen kummankin osapuolen operaatioista alueella.

Yhdysvaltain virkamiesten mukaan tapaukset ovat osa Venäjän kampanjaa, jolla se pyrkii painostamaan Yhdysvaltoja vähentämään sotilasoperaatioitaan alueella.

Yhdysvalloilla on Syyriassa noin 900 sotilasta tukemassa kapinallisia. Venäjällä on Syyriassa joukkoja tukemassa hallintoa.

Lue myös:

    Uusimmat