Venäläinen rajavartija STT:lle: FSB organisoi turvapaikanhakijoita rajalle

Venäjän Sallan vastaisen raja-aseman rajavartija kertoo STT:lle, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB organisoi yhdessä Kantalahden piirihallinnon ja Venäjän rajavartiolaitoksen kanssa turvapaikanhakijoiden pääsyä Suomen rajalle.

Rajavartijan mukaan FSB on mukana päättämässä, kuka lähtee milloinkin liikkeelle ja mitkä autot pääsevät etenemään rajalle. Järjestelijät priorisoivat hänen mukaansa lapsiperheitä.

STT-Lehtikuvan kuvaaja Jussi Nukari otti kyytiinsä liftanneen rajavartijan. Rajavartija oli palaamassa kotiin Alakurttiin työpäivänsä päätteeksi, mutta hänen oma autonsa oli hyytynyt pakkaseen. STT ei kerro rajavartijan nimeä, jotta hänelle ei koidu vaikeuksia kertomiensa tietojen takia.

– Kaikki autot tulevat yhdessä letkassa. Me tiedämme aina tarkalleen, missä mikäkin auto on, rajavartija kertoi.

Lapin rajanylityspaikoilla on hakenut tänä vuonna turvapaikkaa vajaa 400 ihmistä. He ovat useimmiten lähtöisin Afganistanista, Intiasta, Nepalista, Iranista ja Irakista.

Venäjän Alakurtissa, muutama kilometriä Kantalahden suuntaan on portti, jonka takana odotti lauantaina päivällä kymmenkunta autoa. Useimmat autoista olivat vanhoja Ladoja, mutta joukossa oli myös upouusi Mersu.

Ainakin kahden auton kuljettajat olivat venäläisen näköisiä ja välttelivät kameraa. Heidän kyydissään oli pakistanilaisia ja afganistanilaisia turvapaikanhakijoita.

Autossa ollut afganistanilainen Rahmad kertoi STT-Lehtikuvan kuvaajalle olleensa matkalla kolme viikkoa. Hän näytti vatsassaan olevaa leikkausarpea ja sanoi, että hänen olisi päästävä nopeasti sairaalahoitoon.

Sujuvaa venäjää puhunut Rahmad väitti opiskelleensa venäjän kieltä ja kulttuuria Kabulissa 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja