Venäjän ydiniskuun kykenevät "karhut" kävivät lähellä Alaskaa – Itämerelläkin bongatulla pommikoneella tehty voimakkain ydinaselataus

Venäjän ydinaseiskuun kykenevät sotakoneet lensivät lähellä Alaskaa 1:00
Katso videolta: Venäjä lennätti pommikoneitaan lähellä Alaskaa.

Venäjä on lennättänyt kahta strategista lentokonetta Beringinmerellä 18. lokakuuta.

Venäjän puolustusministeriön julkaisemalta videolta on nähtävissä, kuinka kaksi Tu-95MS-lentokonetta nousee ilmaan tuntemattomasta paikasta ja suorittaa ilmatankkaukseen liittyviä tehtäviä.

Venäjän puolustusministeriön mukaan koneet lensivät Beringinmeren lisäksi Tyynellä valtamerellä, sekä Ohotanmerellä.

Beringinmeri on neutraali merialue, joka sijaitsee Venäjän ja Yhdysvaltojen välimaastossa. Se on lähellä Yhdysvaltain Alaskan osavaltiota.

Pohjois-Amerikan ilmakomentokeskus (NORAD) kertoo, etteivät koneet rikkoneet Yhdysvaltojen tai Kanadan ilmatilaa. NORAD kertoo, että se lähestyi koneita kahdella F-16-hävittäjällä.

Strateginen pommikone nähty myös Itämerellä

Tu-95 tunnetaan Naton koodinimellä Bear (suomeksi karhu), ja se määritellään strategiseksi pommikoneeksi, joka pystyy tarvittaessa laukaisemaan ydinohjuksia.

Venäjä lopetti koneen käytön 1992 mutta presidentti Vladimir Putin aloitti lennot uudestaan 2007, jonka jälkeen Tupolev on nähty useissa kansainvälisissä ilmatiloissa.

Venäjän ydinkärkiä kuljettavia sotakoneita on esiintynyt viime vuosien aikana myös Itämerellä. Vuonna 2014 Itämerellä lensi useita pommikoneita, jotka puolustusvoimien mukaan saattoivat kuljettaa mukanaan ydinkärkeä.

Tu-95-koneella tehtiin aikoinaan kaikkien aikojen voimakkain ydinkoe, kun siitä pudotettiin niin sanottu Tsar Bomba -lataus Novaja Zemljan koealueella vuonna 1961. Kuva kokeesta löytyy Youtube-sivustolta.

Video: KameraOne.

Lue myös:

    Uusimmat