Mainos

Venäjän viljelymaan myynti vapautuu

Venäjä on ottamassa jälleen lisäaskeleen kohti todellista markkinataloutta, sillä Venäjän viljelymaan myynti on vapautumassa.

Venäjän duuman on määrä hyväksyä laki viljelymaan myynnin vapauttamisesta kesän aikana. Uudistuksen odotetaan tehostavat viljelymaan käyttöönottoa, sillä Venäjän viljelymaasta kolmannes kun on vielä käyttämättä.

Plamjan tilalla Pietarin kupeessa Gatshinossa kaikki on suurta: Viljelypinta-alaa on yli kolmetuhatta hehtaaria ja työntekijöitä on kolmesataa.
Tila oli neuvostoaikana sohvoosi. Kapitalismin myötä siitä tuli osakeyhtiö, jossa työntekijät ovat osakkaina. Nyt kun viljelymaasta tulee vapaata kauppatavaraa, suurtilan osakkailla on oikeus myydä osuutensa tilasta ulkopuolisella. Se on suurtilan toimitusjohtajan painajainen.

- Suurtilojen hajoaminen tai joutuminen vararikkoon voi johtaa siihen, että Pietari jää ilman kunnollista lihaa ja maitoa, toimitusjohtaja Juri Malajev sanoo.

Johtaja pelkää, että lain myötä alkaa viljelymaalla keinottelu. Maan käyttötarkoituspykälästä tullaan lipsumaan lahjusten voimalla.

Seudun pienviljelijä, inkeriläinen Valentina Bezdehezhnaja, sai neuvostoliiton hajottua ilmaiseksi kahdenkymmenen yhdeksän hehtaarin peltoalan voimajohtojen alta. Uusi laki maan myynnnistä ei tuo uutta pikkutilan elämään, omistusoikeus maahan pysyy entisellään. Tosin pientilallisen mahdollisuuden saada lisää maata kuihtuvat, kun maata ei enää jaeta ilmaiseksi. Pankkien lainan korot ovat niin korkeat ettei maan ostaminen lainarahalla ole mahdollista.

- Niille, jotka haluavat viljellä, maata pitäisi antaa ilmaiseksi, koska heillä ei ole rahaa ostaa maata, Bezdehezhnaja katsoo.

Uusi laki avaakin ilmeisesti markkinat vain suurpääomalle.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 16.06.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.