Mainos

Venäjän salmonellaepäily poiki vientikiellon

Erittäin harvinaista salmonellan bakteerityyppiä on löydetty HK Ruokatalon siipikarjatuotteista. Viranomaiset epäilevät näytteen alkuperää.

Venäjä on asettanut suomalaiset siipikarjatuotteet väliaikaiseen tuontikieltoon salmonellaepäilyn vuoksi. Venäjän viranomaisten mukaan HK-Ruokatalon siipikarjatuotteista on löytynyt salmonellabakteereja.

Suomen Venäjän suurlähetystön kautta maa- ja metsätalousministeriölle toimitetun tiedonannon mukaan löydetty bakteerityyppi on kuitenkin erittäin harvinainen.

Nyt todettua Salmonella Chingola -bakteeria on tavattu Suomessa vain neljästi. Vuoden -89 jälkeen kolme ulkomailla matkustanutta ihmistä on paljastunut salmonellatyypin kantajiksi. Elintarvikkeessa sitä on tavattu vain kerran: ulkomailta tuodusta tuotteesta.

HK-ruokatalon toimitusjohta Esa Mäen mukaan tautiepäily saattaakin osoittautua vääräksi. Hänen mukaansa yhtiö on tehnyt kuluvan vuoden aikana jo 4000 salmonellatestiä, joista yksikään ei ole osoittautunut positiiviseksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on tänään lähettänyt oman selvityksensä venäläisviranomaisille ja jatkaa asian selvittelyä.

Maa- ja metsätalousministeriö kummastelee löydöstä

Suomalaislihasta löydetty salmonellabakteeri on maa- ja metsätalousministeriön mukaan erittäin harvinainen

Ministeriö sai tänään Moskovasta Venäjältä tiedon laboratoriotuloksista, joiden mukaan suomalaisen siipikarjateurastamon toimittamasta 16 tonnin vientierästä oli löytynyt Salmonella Chingola -tyyppiä. Sitä oli löytynyt viranomaistiedon mukaan kaikista viidestä otetusta näytteestä.

Osastopäällikkö Matti Aho ministeriöstä kertoi tänään, että tämä salmonellatyyppi on Suomessa erittäin harvinainen. Siksi tapaus herättää Ahon mukaan epäilyn näytesekaannuksesta venäläislaboratoriossa.

Venäläisten löytämää salmonellatyyppiä on Kansanterveyslaitoksen (KTL) mukaan löydetty ihmisistä vuosina 1989, 1999 ja 2006. Kaikki kolme tartuntaa olivat peräisin ulkomaan matkalta, kerrottiin KTL:stä tänään.

Ministeriö aikoo vastata venäläisviranomaisille ja kertoa Suomen salmonellavalvontaohjelmasta, jonka tulokset ovat Ahon mukaan erittäin hyvät. Suomaisessa siipikarjassa ei esiinny salmonellaa. Venäläisviranomaisilta aiotaan hänen mukaansa myös kysellä näytteiden sisältämän salmonellan alkuperää.

Venäläisviranomaiset ottavat lihaerän toimittaneen suomalaisteurastamon erityistarkkailuun. Ahon mukaan tämä tarkoittaa sitä, että teurastamosta tulevat siipikarjatuotteet päätyvät Venäjällä aina salmonellatarkastukseen.

- Tämä sopii meille erittäin hyvin, koska olemme vakuuttuneita siitä, että suomalainen siipikarjanliha on salmonellavapaata, Aho sanoi tänään.

Myös Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka arveli tänään, ettei salmonellalöydös ole peräisin suomalaiserästä. Asiasta saadaan kuitenkin täysi varmuus vasta sitten, kun asia selvitetään, Lastikka sanoi.

- Suomalaisissa siipikarjatuotteissa ei ole esiintynyt salmonellaa koko sinä aikana, kun asiaa on seurattua, Lastikka sanoi. Siipikarjasta salmonellaa löytyi pari vuotta sitten.

Suomessa on kolme broilerteurastamoa, jotka ovat Atrian, HK:n ja Saarioisen omistamia. Lastikan mukaan ne ovat vieneet silloin tällöin Venäjälle broilerin lihaa.

Lastikan mukaan Elintarviketurvallisuusvirasto selvittää, löytyykö erän toimittaneesta laitoksesta samaa salmonellatyyppiä kuin mitä Venäjän viranomaiset ilmoittivat löytäneensä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.