Suomi on korvannut jo suurimman osan venäläisöljystä ja viimeinenkin tippa häämöttää jo – näin näkyy bensiinin hinnassa

Venäläisöljystä luopuminen jatkuu Suomessa 1:39
Katso videolta koko uutisjuttu venäläisöljystä luopumisesta

Suomi on jo pääosin luopunut venäläisöljystä. Suomeen öljyn vientikiellon vaikutukset ovat vähäiset, sanovat asiantuntijat.

Suomessa venäläisestä raakaöljystä on jo luovuttu lähes kokonaan Ukrainan sodan alettua. Ennen Ukrainan sotaa 80 prosenttia raakaöljystä oli peräisin Venäjältä.

Suomen ainoa öljynjalostamo sijaitsee Porvoossa, missä Neste jalostaa raakaöljystä muun muassa bensiiniä ja dieseliä. 

Viime vuonna jalostamon raakaöljystä kaksi kolmasosaa tuotiin Venäjältä, mutta tuonti on vähentynyt Ukrainan sodan vuoksi. Nyt Suomen ainoa öljynjalostaja Neste aikoo luopua venäläisöljystä EU:n asettamaa aikataulua nopeammin.

Viimeinen raakaöljylasti Venäjältä on tulossa heinäkuussa.

"Luonnollinen jatkumo"

Energiateollisyys ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi, että päätöksellä ei ole luvassa todennäköisesti dramaattisia vaikutuksia Suomessa.

– Öljytuotteita tuovatkin ovat tilanteeseen jo varautuneet. Uskoisin, että välitöntä vaikutusta Suomelle kiellolla ei olisi, arvioi myös Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

Venäläinen öljy voidaan korvata muun muassa Pohjanmeren öljyllä. Raakaöljyn hinta todennäköisesti nousee, mutta bensan hintaan vaikutukset voivat olla maltillisia.

St1:n kaupallinen johtaja Timo Jokinen katsoo, että asialla ei ole merkittäviä vaikutuksia polttoaineen hintaan.

– Tämä on kuitenkin luonnollinen jatkumo sille, mitä jo tapahtunut. Iso osa venäläistä raakaöljyä on jo korvattu. Luultavasti aika korkea hinta lähi- viikoille ja kuukausille tulee jatkumaan.

Miten Euroopan unionin maat ovat suhtautuneet komission esitykseen raakaöljyn tuonnin kiellosta? Katso videolta kirjeenvaihtajan raportti:

EU aikoo irtautua venäläisestä öljystä, miten maat suhtautuvat esitykseen? 1:58

Lue myös:

    Uusimmat