Mainos

Venäjän lentoturmat terrori-iskuja

Venäjän viranomaiset ovat lopultakin myöntäneet, että lentokoneiden kaksoisturma oli terrori-isku. Vastuun on ottanut islamilainen ääriryhmä, mutta varsinaisiksi tekijöiksi epäillään kahta tshetsheeninaista.

Venäjän lentoturmat 25.8.2004

Venäjän viranomaiset ovat lopultakin myöntäneet, että tiistaiyönä tapahtuneet kaksi lentoturmaa olivat terrori-iskuja. Kaksi lentokonetta räjäytettiin ilmassa parin minuutin välein toisistaan.

- Turvallisuuspalvelu ja räjähdeasiantuntijat tutkivat asiaa yhdessä. Tutkimusten aikana toisen koneen putoamispaikalta on löytynyt jäänteitä räjähteistä. Alustavien tutkimusten mukaan se on heksogeenia, sanoo Venäjän turvallisuuspalvelun edustaja Nikolai Zaharov.

Räjähde on tutkijoiden mukaan samantyyppistä, jota tshetsheenisissit ovat käyttäneet. Todisteita etsitään vielä toisen koneen putoamispaikalta. Vastuun iskuista on ottanut islamilainen ääriryhmä, mutta tekijöiksi epäillään kahta tshetshenialaista naista. Itsemurhaiskujen tekijät pääsivät koneisiin räjähteiden kanssa ilmeisen helposti, ohi kaikkien turvatoimien.

-Olemme melko varmoja, että kaksi naista, yksi kummassakin koneessa, nousi koneeseen räjähdevöiden kanssa, kertoo ilmailualan asiantuntija Paul Duffey.

Räjähteitä kummallakin naisella oli noin puoli kiloa. Ainakin toisessa tapauksessa räjähteet laukaistiin koneen vessassa.

Iskun taustavoimaksi ilmoittautui ääri-islamilainen ryhmittymä. Sen mukaan iskut olivat kosto Venäjän toimista Tshetsheniassa. Ryhmittymä myös uhkasi uusilla iskuilla.

Kahden Moskovasta lähteneen matkustajakoneen maahansyöksyssä sai surmansa 90 ihmistä.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja