Venäjän kieleen ja kulttuuriin erikoistunutta Itä-Suomen koulua uhkaa sulkeminen – tieto tuli yllätyksenä

Lappeenrannan, Imatran ja Joensuun kaupungit suunnittelevat Itä-Suomen koulun sulkemista. Suurimmat syyt ovat lasten väheneminen ja budjettileikkaukset.

Itä-Suomen koulu on erikoistunut Venäjän kieleen ja kulttuuriin vuodesta 1997. Koulu toimii Imatralla, Joensuussa ja Lappeenrannassa. Koulu saattaa sulkeutua vuonna 2025.

Tieto tuli Itä-Suomen koulun johdolle täydellisenä yllätyksenä. Heidän mukaansa minkäänlaista etukäteistietoa tai -keskustelua asiasta ei ole koulun kanssa käyty.

Lappeenrannan kaupungin toimialajohtaja Juhani Junnilainen perustelee asiaa palveluverkkoesityksen ja säästöjen näkökulmasta.

Kaupungin viranomaiset perustelevat päätöstä myös lasten määrän vähenemisellä.

Oppilaiden kielitaito rapistuu

Lappeenrannan koulun ohjaaja ja vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Maksim Rugojev kertoo, että koulu on täynnä lapsia, jotka haluavat oppia kieltä. Hänen mukaansa koulun sulkeminen tulee  johtamaan moniin ongelmiin.

– Kun lapsi siirtyy tavalliseen kouluun, hän menettää [venäjän kielen] kielitaitonsa. Itä-Suomen koulussa venäjän oppiminen aloitetaan esikouluryhmässä, kun taas tavallisissa kouluissa neljännestä luokasta lähtien. Samaan aikaan lapset alkavat oppia vieraita kieliä (ruotsi ja englanti) myöhemmin kuin muissa kouluissa.

Toisena ongelmana Rugojev mainitsee opettajat, jotka jäävät ilman työtä koulun sulkemisen yhteydessä.

Rugojevin mukaan Itä-Suomen koulussa on paljon suomalaisperheiden lapsia ja heidän vanhempansa ovat myös huolissaan koulun sulkemisen uhkasta.

– Monet suomalaislapset haluavat paitsi oppia kieltä, myös kokea kulttuurin. Ja nämä perheet ovat myös järkyttyneitä, eivätkä tue päätöstä koulun sulkemisesta.

Sosiaalisessa mediassa monet ovat jo ilmaisseet suuttumuksensa koulujen sulkemisesta.

Tänään perjantaina Lappeenrannassa pidetään ensimmäinen tapaaminen, jossa vanhemmat miettivät yhdessä, miten koulun ja lastensa etuja puolustaa ja suojella.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Saimaa.

Lue myös:

    Uusimmat