Mainos

Venäjän johdon arvostelu kiihtyy

Venäjän viranomaiset kertovat pidättäneensä kolme ihmistä epäiltyinä kytköksistä koulukaappaukseen Pohjois-Ossetiassa. Beslanin koulun kaappauksessa ja tulitaistelussa sai surmansa lähes 400 ihmistä.

Venäjä on julistanut kahden päivän maansurun Pohjois-Ossetian koulukaappauksen vuoksi. Venäjä hiljenee muistelemaan tragedian uhreja tänään ja huomenna.

Samaan aikaan kritiikki Venäjän johtoa vastaan yltyy. Presidentti Vladimir Putinia syytetään tehottomuudesta ja vastuun välttämisestä. Koulukaappauksen selvittämistä ei kukaan johtanut selkeästi paikan päällä. Tragedia olisi ehkä voitu välttää, jos asiaan olisi alusta lähtien suhtauduttu sen vaatimalla vakavuudella.

Venäjän lehdet ovat täynnä raivoa kyvytöntä johtoa kohtaan. "Miksei presidentti ota vastuuta?" "Miksi meille valehdellaan koko ajan?", kysytään. "Miksei Putin tunnusta, että koulukaappaus on suora seuraus epäonnistuneesta politiikasta Tshetsheniassa?".

Vaikka Putinia nyt arvostellaan ankarasti, hänen asemaansa se tuskin vaikuttaa. Putinilla on tiukka ote valtiokoneistosta ja todennäköistä on, että otteet vain kovenevat. Esimerkiksi valtion tv-kanavia on kielletty kertomasta virheistä. Ne näyttävät kuvia pelastuneista ja kertovat kuinka maan johto taistelee terrorismia vastaan.

Izvestijan päätoimittajalle potkut

Sen sijaan tunnetun venäläisen sanomalehden Izvestijan päätoimittaja Raf Shakirov on tänään erotettu Beslan-uutisoinnin vuoksi. Lehden omistajien mukaan sanomalehti oli ollut panttivankikriisin uutisoinnissa "liian tunteellinen".

Sanomalehden omistaa suurliikemies Vladimir Potaninin yhtiö. Potanin on pyrkinyt säilyttämään hyvät suhteet Kremliin ja Putiniin. Izvestijan sisäinen lähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että potkujen syynä oli "liian radikaali ja negatiivinen" uutisointi. Esimerkiksi lauantaina Izvestijan kannessa oli poikkeuksellisesti pelkkä koko sivun dramaattinen kuva turvaan pyrkivästä miehestä pelokas tyttö käsivarsillaan.

Sanomalehti oli myös ensimmäinen, joka kertoi, että koululla on yli tuhat panttivankia virallisesti kerrotun kolmensadan sijaan.

Punainen Risti pyysi lahjoituksia

Beslanissa järjestettiin tänään yli sadan kaappauksen uhrin hautajaiset. Kaupungin muut koulut on suljettu, eikä niiden mahdollisesta avaamisesta ole vielä tietoa.

Venäjän Punainen Risti on vedonnut kansainvälisen avun saamiseksi koulukaappauksen uhreille. Punaisen Ristin vetoomuksessa todetaan, että sairaaloissa tarvitaan koneita ja muita tarvikkeita loukkaantuneiden hoitamiseksi.

Beslanin koulun kaappauksessa ja tulitaistelussa arvioidaan kuolleen lähes 400 ihmistä, heistä noin puolet oli lapsia.

Venäjän tv näytti sieppaajaa

Venäjän viranomaiset kertovat pidättäneensä kolme ihmistä epäiltyinä kytköksistä koulukaappaukseen Pohjois-Ossetiassa. Oikeusistuimen on määrä päättää tänään yhden kiinniotetun miehen vangitsemisesta ja häntä vastaan nostetaan syyte.

Venäjän televisio esitteli eilen illalla parrakasta ja tiukasti vartioitua miestä, jonka kerrottiin olleen mukana Beslanin kouluun tehdyssä hyökkäyksessä.

Mies kuuluu viranomaisten mukaan tshetsheenikapinallisten ryhmään, joka piti yli tuhatta ihmistä panttivankinaan koululla.

Viranomaiset: Sata ruumista tunnistamatta Beslanissa

Etelä-Venäjän koulukaappauksen virallisesti ilmoitetuista 335 kuolonuhreista noin sata on edelleen tunnistamatta, kerrotaan Beslanin kriisikeskuksesta. Keskuksen mukaan yli puolessa tapauksista vainajan tunnistaminen vaatii DNA-analyysin tekemistä.

Kadonneiden määrä lähenteli viikonloppuna vielä 200:aa. Osa kadonneista lienee viranomaisten mukaan tunnistamattomien ruumiiden joukossa. Sairaalahoidossa on vielä yli 500 kaappauksessa haavoittunutta.

(MTV3-STT-Itar-Tass-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.