Mainos

Venäjän ja Yhdysvaltain Irak-kannat lähentyneet

Venäjän ja Yhdysvaltain johtajat vakuuttavat näkemystensä lähentyneen toisiaan Irakin kysymyksessä. Venäjä korostaa silti yhä YK:n roolia sovittelijana.

Venäjän ja Yhdysvaltain mielipiteet Irakin kysymyksestä ovat lähentyneet, vaikka Venäjä ei kannata Yhdysvaltain hallituksen kovaa Irak-linjaa. Venäjän ulko- ja puolustusministerit vihjaisivat tähän suuntaan varhain aamulla tavattuaan Washingtonissa presidentti George Bushin.

Keskustelut tekivät venäläisen Itar-Tass-uutistoimiston mukaan hyvän vaikutuksen ulkoministeri Igor Ivanoviin, joka kiitti Bushia "Yhdysvaltain kannan avoimesta ja vilpittömästä puolustamisesta". Ulkoministeri Ivanov ja puolustusministeri Sergei Ivanov sanoivat tapaamisen jälkeen olevansa vakuuttuneita siitä, että Bush pitää YK:n puitteissa tapahtuvia monenkeskisiä toimia parempana kuin mitään muuta ratkaisua. Tämä vakuuttelu oli hyvin tärkeä Moskovalle, ulkoministeri Ivanov totesi.

-Sota on aina viimeinen keino ... Kansainvälistä yhteisöä kiinnostaa luonnollisesti poliittisten keinojen käyttö tämän tilanteen korjaamiseksi, hän lisäsi.

Yhtenäisyys tärkeää

Yhtenäisyys ei ole kuitenkaan vähemmän tärkeää, koska juuri yksissä tuumin tehty sopimus Irakille asetettavista vaatimuksista "pakotti Bagdadin nopeasti ja ehdoitta suostumaan YK:n asetarkastajien paluuseen", ulkoministeri Ivanov korosti.

Venäjä saattaa puolestaan pehmentää jyrkkää vastustustaan Irakin painostamista kohtaan, vihjaisi puolustusministeri Sergei Ivanov. Hän myönsi, ettei hän pidä asetarkastusten uudelleenaloittamista esteenä uudelle turvallisuusneuvoston päätöslauselmalle, joka olisi "kovempi kuin mikään edellinen".

Venäjä on tähän saakka pitänyt uutta päätöslauselmaa tarpeettomana ja sen sijaan kehottanut perinteistä liittolaistaan Irakia noudattamaan jo olemassa olevia asetarkastuksia koskevia YK:n päätöslauselmia.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell korosti kummankin puolen valmiutta erimielisyyksien kaventamiseen.

-He ovat avoimia meidän näkökannoille ja me heidän, joten erimielisyys, josta puhuttiin niin paljon aiemmin viikolla, ei ole mielestäni aivan niin suuri, kuin on sanottu, Powell sanoi.

Tähän yhtyi myös ulkoministeri Ivanov.

-Haluan tuottaa pettymyksen niille, jotka alkoivat spekuloida pakkassäästä Venäjän ja Yhdysvaltain suhteissa, totesi Ivanov.

-Venäjä ja Yhdysvallat pystyvät yhteistyöhön uhkien, haasteiden ja alueellisten selkkausten hoitamisessa, hän lisäsi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.