Mainos

Venäjän etujen reipas selitysmaratoni

Presidentti Vladimir Putinin yli kolme tuntia kestänyt lehdistötilaisuus jätti mielikuvan vahvasta tilannehallinnasta. Toisin kuin valtakautensa alkuvuosina Putin ei provosoitunut hankalistakaan teemoista.Tämä viimeiseksi jäänyt suuri lehdistötilaisuus oli vahva näyttö niin Venäjän kuin Putinin kehittymisestä 8 vuoden aikana.

Venäjästä on tullut presidentti Jeltsinin toilailujen jälkeen hyvin johdonmukaista politiikkaa niin sisä- kuin ulkopolitiikassa noudattava valtakunta. Jos on Putinia uskominen, linja säilynee seuraajan, Dmitri Medvedjevinkin astuessa ruoriin. Niin luottavainen Putin tuntui olevan perintöprinssiinsä.

- Meidän välillämme on hyvä kemia, Putin kuvaili tunteitaan.

Puolalaistoimittaja sohaisi venäläistuntoja toteamalla, että venäläisten toimintaa näyttää ohjaavan uskomus: "sitä kunnioitetaan, jota pelätään". Putin kuittasi hymyssä suin, että asia ei ole näin. Hän ihmetteli, miten Venäjä on voinut loukata Puolaa, sillä sehän on vain päättänyt rakentaa Itämeren pohjaan kaasuputken.

- Kaasu on meidän tuote, jota haluamme myydä kuluttajille. Rakensimme aikanaan yhdessä Puolan läpi kaasuputkin ja me maksamme sen läpikuljetuksta säännöllisesti ja kaasutoimituksissamme ei ole ollut mitään häiriöitä. Hän muistutti, että vaikka Puola pari vuotta sitten ei täyttänyt sopimusehtoja, Gazprom ei rangaissut sitä.

Yhtä vähän sai vastakaikua saksalaisen kysymys, miten Venäjä kokee lännessä kasvanneet venäläisvastaisuuden. Putinin taktiikka oli tässäkin olla uskomatta väitteeseen. Putinin mukaan mielipidemittaukset osoittavat venäläisiin suhtaudutaan hyvin. Venäjän vaalikampanjan laimeuden syyhyn vastatessaan Putin ei nähnyt sitä demokratian puutteen osoituksena. Puolaan ja Tshekkiin suunnitellun ohjuspuolustusjärjestelmän Putin sen sijaan käänsi osoitukseksi demokratian puutteesta, koska kansan mielipidettä ei kuunnella hankkeessa.

Ukrainallekaan uhittelu Nato-suuntauksesta on vain pakon sanelemaa. Venäjän on rehellisenä partenerina kerrottava suoraan, mitä asioista seuraa. Eli senkin Venäjä tekee reiluuttaan.

Suomen ja Venäjän puutullikiistan suhteenkin Putin näyttäytyi hyväntahtoisena. " Emme halua vahingoittaa Suomen taloutta. Yritämme saada yhdessä ratkaisun, jossa hyvä partenerimme ei kärsi", Putin vakuutti. ETYJ:n vaalitarkkailukiista on puolestaan osoitus, että ETYJ on jo pitkään kaivannut uudistumista ja sääntöjen selkeyttämistä.

Lehdistötilaisuudessa venäläismedian kysymykset olivat arvatenkin myötäkarvaan. Kysymykset muotoiltiin siten, ettö Putin sai kehua 8-vuotisen valtakautensa saavutuksia. Tilaisuuden alustuspuheenvuoro oli uljaiden talouslukujen vyörytystä: vuonna 2007 BKT:n kasvu oli yli 8 %, reaalipalkat kasvoivat yli 10%, eläkeiden korotuksia on tehty yhtenään jne.

- Minun ei tarvitse kantaa häpeää äänestäjieni edessä, Putin totesi.

Lue myös: Putin:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.