Ukrainassa venäläisarmeijaa komentanut kenraali on pidätetty

Venäjän 58. armeijan entinen komentaja Ivan Popov on pidätetty, kertoo Venäjän valtionmedia Tass. Häntä epäillään petoksesta.

Popov väitti viime kesänä saaneensa potkut sen jälkeen, kun hän syytti Venäjän puolustusministeriötä joukkojensa pettämisestä.

Venäjän armeijassa on tehty viime viikkoina useita pidätyksiä. Ainakin puolustusministeriön henkilöstöosaston johtaja Juri Kuznetsov ja apulaispuolustusministeri Timur Ivanov on pidätetty.

Kremlin puolustusministeriön johtaja vaihtui myös, kun Sergei Shoigu siirtyi turvallisuusneuvostoon. Hänen tilalleen nimettiin puolustusministeriksi Andrei Belousov.

Kenraali Popov johti Etelä-Ukrainassa Venäjän 58. armeijaa, joka taisteli Ukrainan vastahyökkäystä vastaan Zaporizhzhjan alueella, Etelä-Ukrainassa.

– Kuten monet rykmenttiemme komentajat ovat sanoneet, Ukrainan armeija ei pysty murtamaan linjojamme, mutta korkea-arvoisimmat komentajamme iskivät meitä selkään, Popov sanoi viime kesänä ääniviestissä CNN:n mukaan.

– He petturimaisesti ja halveksuttavasti katkaisevat armeijan pään kaikkein vaikeimmalla ja tiukimmalla hetkellä.

Popovin ääniviestin julkaisi entinen Venäjän eteläisen sotilaspiirin apulaiskomentaja Andrey Gurulev, joka on tätä nykyä Venäjän parlamentin jäsen. Hän on aiemmin kritisoinut Venäjän puolustusministeriön tapaa käydä sotaa.

– Nostin esille myös muita ongelmia ja ilmaisin ne kaikki erittäin suorasti ja äärimmäisen karusti, Popov sanoo ääniviestillä. 

– Minulla ei ollut oikeutta valehdella (puolustusministeriölle), kävin läpi kaikki armeijaa vaivaavat taistelu- ja huolto-ongelmat, hän jatkaa.

Popovin mukaan tuolloinen puolustusministeri Shoigu "allekirjoitti käskyn ja hankkiutui minusta eroon". Kapinoineen Wagner-komentaja Jevgeni Prigozhinin tapaan Popov sanoo syyttäneensä Shoigua petoksesta.

Venäläislähteet ovat aiemmin väittäneet, että yleisesikunnan päällikkö, kenraali Valeri Gerasimov antoi Popoville potkut sen jälkeen, kun tämä sanoi, että hänen Ukrainan vastahyökkäysten kohteena olleet joukkonsa tarvitsevat lepoa.

CNN:n mukaan venäläisviranomainen tuomitsi Popovin ääniviestin julkaisun "julkiseksi showksi".

Putinin luottomiehet shakkinappuloina 9:49

Näin sotahistorioitsija Lasse Laaksonen arvioi Venäjän puolustusministeriön muutoksia.

Venäjän Ukrainan operaatiota käsittelevässä työryhmässä Duumassa työskentelevä Andrei Turchak puolestaan totesi, ettei Popovin viestiä tarkoitettu julkiseksi, vaan hän jakoi sen yksityisessä ryhmächatissa, jossa on 58. armeijan komentajia ja sotilaita.

– Se, että (viestin julkaissut) Gurulev jotenkin sai sen käsiinsä ja teki siitä poliittisen näytöksen, on hänen omallatunnollaan, Turchak kommentoi CNN:n mukaan.

Popov oli hyvin todennäköisesti tietoinen, että hänen ääniviestinsä vuodetaan eteenpäin, kirjoitti amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Lue myös:

    Uusimmat