Venäjältä kohahduttava yhteydenotto Ruotsiin: "Ei"

Venäjä yrittää värvätä muiden maiden urheilijoita mukaan omaan urheilutapahtumaansa World Friendship Gamesiin, jolla maa yrittää haastaa olympialaisia. Expressen kertoo, että myös Ruotsin yleisurheiluliittoon ollaan oltu yhteydessä tapahtuman tiimoilta.

Venäjä on ollut pitkän aikaa suljettuna suurimmilta osin kansainvälisestä urheilusta. Sen vuoksi hallinto on ottanut asiakseen järjestää omat "olympialaisensa", joita kutsutaan World Friendship Gamesiksi. Tapahtuma aiotaan järjestää syyskuussa Jekaterinburgissa ja Moskovassa kuukausi Pariisin kesäolympialaisten päätyttyä. Venäjä on alkanut lähettää kutsuja eri maiden liitoille ja myös Ruotsin yleisurheiluliitto on saanut omansa.

– World Friendship Games 2024 -tapahtuman järjestelykomitealla on kunnia kutsua Ruotsin yleisurheiluliiton urheilijat osallistumaan ensimmäiseen World Friendship Gamesiin koskaan, Ruotsin yleisurheiluliiton puheenjohtajalle Johan Storåkersille osoitetussa kirjessä todetaan.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet tapahtuman toimitusjohtaja Aleksei Sorokin, jolla on jalkapallotaustaa Fifasta ja Uefasta sekä nyrkkeilyn olympiahopeamitalisti Roy Jones jr. Hän voitti kultaa Yhdysvalloille, mutta sai vuonna 2015 Venäjän kansallisuuden. Jones toimii tapahtuman lähettiläänä.

Järjestelykomitean mukaan kaikkien osallistujien matkat sekä asumista tullaan maksamaan. Sen lisäksi tarjolla ovat palkintorahaa. Jokaisen lajin voittaja saa 40 000 dollaria, eli vajaat 37 000 euroa. Viestin mukaan Venäjän on laskenut etukäteen, että kisoihin osallistuisi yli 6000 urheilijaa 70 eri maasta. Mukana on yhteensä 26 eri lajia. Ruotsissa ei kuitenkaan ole suunnitelmissa lähettää yhtäkään urheilijaa Venäjälle.

– Emme todellakaan aio osallistua. Meistä on todella tärkeää, että on korkea eettinen taso ja tuomita Venäjän täysin hyväksymätön hyökkäys vapaaseen Ukrainaan. Jos lähdet sinne, niin sinut suljetaan silloin maajoukkueesta. Maajoukkuepomo (Kajsa Bergqvist) ja pääsihteeri (Stefan Olsson) tulevat kertomaan yksityiskohdista, kuinka tämä tulee tapahtumaan, Storåkers sanoi Expressenille.

– Voimme mennä siitäkin pidemmälle, eli sulkea ulos maajoukkueen ulkopuolellakin. Niin pitkälle emme ole kuitenkaan tulleet. Linjamme on kova, tiukka ja haluamme osoittaa, että Venäjää ei voi missään nimessä päästää kansainväliseen urheiluun, Storåkers jatkoi.

Storåkersilta kysyttiin, onko hänellä tiedossa ketään urheilijoita, jotka olisivat osoittaneet halua osallistua Venäjän kisoihin.

– En ole asiasta täysin varma, mutta spontaanisti sanottuna: ei, Storåkers totesi.

Myös kansainvälinen yleisurheiluliitto on tuominnut kilpailut. Se on lähettänyt kansallisille liitoille viesti, jossa todetaan, että kisoissa tehtyjä tuloksia ei tulla hyväksymään. 

Lue myös:

    Uusimmat