Venäjällä valmisteilla uusi laki: Russofobiasta jopa viisi vuotta vankeutta

Venäjällä saatetaan ottaa käyttöön uusi rikosoikeudellinen lakipykälä, joka koskee niin sanottua russofobiaa.

Pykälän mukaan ihmisiä voidaan laittaa jopa viideksi vuodeksi vankilaan "russofobiasta" eli venäläisvastaisuudesta. Lakiluonnosta valmistellaan parhaillaan Venäjän duumassa, kirjoittaa riippumaton venäläinen Verstka-julkaisu.

Verstkan mukaan laatijoiden suurin ongelma on tällä hetkellä määritellä, mitä tarkalleen ottaen voisi pitää russofobiana.

Riippumattoman Meduzan varatoimitusjohtaja MTV:lle: Venäjän mediapropaganda ammattimaista 9:56
Katso Itä Nyt -ohjelman viides jakso: Meduzan varatoimitusjohtaja kertoo, miksi venäläiset eivät usko enää mediaa.

Meneekö uusi laki läpi?

Venäjän viranomaiset kutsuvat kaikenlaisia ilmiöitä russofobiaksi.

Presidentti Vladimir Putin kutsui Voitonpäivänä 9. toukokuuta pitämässään puheessa russofobiaa "länsimaisten eliittien ylivoimaideologiaksi".

Putinin mukaan ne "asettavat ihmiset toisiaan vastaan ja jakavat yhteiskuntia, provosoivat verisiä konflikteja ja vallankaappauksia, kylvävät vihaa, russofobiaa ja aggressiivista nationalismia".

Verstkan haastatteleman nimettömän hallituslähteen mukaan russofobia tarkoittaisi lakiluonnoksessa muun muassa Venäjän kansalaisia vastaan suunnattuja ja kansallista turvallisuutta uhkaavia toimia sekä lausuntoja.

Lisäksi käsite kattaisi joidenkin ulkomaisten agenttien lausunnot sekä toiminnan ja ne ihmiset, jotka avoimesti kannattavat Ukrainaa.

Laki astuu mahdollisesti voimaan tänä kesänä, mutta siitä ei toistaiseksi ole varmuutta. 

Asianajaja Vitali Isakov kommentoi Verstkalle, että Venäjällä on jo valmiiksi monia pykäliä, joiden nojalla voidaan nostaa syyte niin sanotusta russofobiasta, joten kyseinen laki saattaa tuntua liioitellulta tai turhalta.

Sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime vuoden helmikuussa, maa on säätänyt uusia tiukkoja lakeja liukuhihnalla.

Esimerkiksi viime maaliskuussa Venäjän duuma allekirjoitti uuden lainsäädännön, jonka mukaan venäläisarmeijaa sekä sotaa koskevan "valheellisen tiedon" julkaisusta ja arvostelusta voi saada jopa 15 vuotta vankeutta. Tämä koskee myös Wagnerin palkka-armeijan arvostelua.

Lue myös:

    Uusimmat