Meduza: "*** *****" -kyltin esittäminen on Venäjällä sodan arvostelua – siitä ja Wagnerin arvostelusta voi saada 7 vuotta vankeutta

Riippumattoman Meduzan varatoimitusjohtaja MTV:lle: Venäjän mediapropaganda ammattimaista 9:56
Riippumattoman Meduzan varatoimitusjohtaja kertoo Itä Nyt -ohjelmassa, miksi venäläiset eivät usko enää mediaa.

Venäjän duuma allekirjoitti uuden lainsäädännön, jonka mukaan venäläisarmeijaa sekä sotaa koskevan "valheellisen tiedon" julkaisusta ja arvostelusta voi saada jopa 15 vuotta vankeutta. Tämä koskee myös Wagnerin palkka-armeijan arvostelua, kirjoittaa riippumaton media Meduza.

Venäjällä osittain vangeista koostuva Wagnerin palkka-armeijaa kutsutaan vapaaehtoisiksi rynnäkköjoukoiksi ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan erikoisoperaatioksi. Duuma hyväksyi alkuviikosta lakiehdotuksen, jonka mukaan "erikoisoperaatioon osallistujien" arvostelusta rangaistaan seitsemällä vuodella vankeutta ja sotaväärennösten levittämisestä jopa 15 vuodella vankeutta.

Esimerkiksi julkista "Ei sotaa" -kirjoitusta tai jopa "*** *****" eli tähdillä korvatun venäjänkielisen ei sotaa -version esittämistä pidettäisiin sodan arvosteluna. Tarina venäläisten sotilaiden tappamista siviileistä Butshassa puolestaan olisi väärennösten levittämistä eli vakavampi rikos kuin kannanotto sodan lopettamisen puolesta.

Rangaistus "sotakunnianloukkauksesta" hallinnollisena rikoksena pysyy Meduzan mukaan samana eli siitä voi saada 30 000–100 000 ruplan (noin 370–1 230 euron) sakon.

Tuhansia tuomittuja

Duuman puhemies Vjatšeslav Volodin kirjoitti sosiaaliseen mediaan äskettäin hyväksytystä lakiesityksestä näin:

– Kaikkia niitä, jotka tänään henkensä uhalla takaavat maamme ja kansalaistemme turvallisuuden, suojellaan provokaatioilta ja valheilta. Heidän arvosteluaan ei voida hyväksyä. Rangaistus roistoille (arvostelijoille)  on ankara – jopa 15 vuotta vankeutta.

Vaikka duuma allekirjoitti lainsäädännön vasta hiljattain, todellisuudessa Venäjällä on jo yli vuoden ajan rangaistu ihmisiä eri tavoin sodan arvostelusta ja sitä koskevien niin sanottujen väärien tietojen eli todellisuudessa siis faktojen levittämisestä. Viime vuoden maalis–joulukuun välisenä aikana Venäjän tuomioistuimiin oli jätetty yli 5 500 pöytäkirjaa armeijan "mustamaalaamisesta". Tämä käy ilmi riippumattomasta Mediazona-julkaisusta.

Viimeisimmistä tapauksista muun muassa toisinajattelija Ilja Jashin on saanut kahdeksan ja puolen vuoden vankeustuomion Venäjällä.

Jashin on nostanut videopalvelu Youtubessa esille muun muassa venäläisten Butshassa lähellä Kiovaa tekemiä julmuuksia. Hän kutsui tapahtunutta joukkomurhaksi. Jashin pidätettiin kesällä syytettynä väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista.

Syyttäjät väittivät marraskuussa Jashinin "aiheuttaneen huomattavaa vahinkoa Venäjälle" ja "lisänneen poliittisia jännitteitä" Venäjän joukkojen taistellessa Ukrainassa.

Venäjällä jopa lasten ja nuorten kannanottoja syynätään tarkkaan. Maaliskuun alussa MTV Uutiset kertoi tytöstä, joka piirsi koulussa sotaa kritisoivan kuvan Venäjällä ja nyt isää uhkaa kolmen vuoden vankeus. Tytön isä on huolissaan siitä, että mikäli hänet tuomitaan vankeusrangaistukseen, hänen tyttärensä voi joutua valtion laitokseen.


Lue myös:

    Uusimmat