Venäjällä raivostuttiin EM-kisajoukkueen pelipaidasta – "Antakaa meidän pelata paidoissa, joissa Puola, Ukraina ja Suomi ovat osa Venäjän imperiumia"

Jalkapallon EM-kisat alkavat tällä viikolla. Ukraina julkisti sosiaalisessa mediassa oman pelipaitansa, jonka ulkoasu on suututtanut Venäjällä.

Syy suuttumukseen löytyy paidan ulkoasusta. Siinä on Ukrainan kartta, jossa on mukana Krimin alue sekä iskulause "Kunnia Ukrainalle! Kunnia sankareille!". Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014. Maa katsoo alueen kuuluvan Venäjään. Tätä ei ole kansainvälisesti tunnustettu. Venäjällä on nyt vaadittu, että Ukraina vaihtaa pelipaitoja. 

BBC:n mukaan Venäjän ulkoministeriön viestintäpäällikkö Maria Zakharova oli sanonut, että paidan iskulause olisi kopio Saksan natseilta. Iskulause on ollut vahvasti mukana Ukrainan historiassa sen taistellessa itsenäisyydestä. Se on ollut myös viime vuosina vahvasti esillä vuoden 2014 Ukrainan vallankumouksen aikana ja sen jälkeen.

Poliitikko ja urheiluvaikuttaja Dmitri Svishtshev totesi RT:lle, että paita on todella asiaton.

– Antakaa meidän sitten pelata paidoissa, joissa Puola, Ukraina ja Suomi ovat osa Venäjän imperiumia, Svishtshev sanoi.

Venäjän jalkapalloliiton entinen pääsihteeri Anatoli Vorobyov kertoi RT:lle, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa saattaisi harkita muutosta paitoihin, jos Venäjä tekisi virallisen valituksen. Hän myös lisäsi, että ukrainalaiset olisivat olleet taikasienin vaikutuksen alaisena pelipaitaa suunnitellessaan.

Uefa tiedotti, että se on hyväksynyt kaikkien joukkueiden pelipaidat mukaan lukien Ukrainan paita. Jalkapallon EM-kisat käynnistyvät perjantaina 11. kesäkuuta. Ukraina pelaa ensimmäisen ottelunsa sunnuntaina. Suomi pelaa turnauksessa Venäjän kanssa samassa alkulohkossa. Huuhkajat pelaa avauspelinsä lauantaina Tanskaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat