Venäjä voisi avata toisen rintaman Suomessa, arvioi saksalaiskenraali – kollegoilta täystyrmäys: "Suomi yksin murskaisi Venäjän joukot"

Saksan puolustusvoimien eli Bundeswehrin korkea-arvoisin sotilas, ylitarkastaja Eberhard Zorn suhtautuu epäillen Ukrainan joukkojen vastahyökkäykseen, joka on kerännyt ylistystä viime aikoina.

Kenraali Zorn sanoo saksalaiselle Focus-lehdelle olevansa varovainen käsitteiden kanssa, eikä toistaiseksi ole tunnistanut varsinaista vastahyökkäystä Ukrainassa. Parhaimmillaan hän puhuu ”vastaiskuista”. Niillä voidaan vallata takaisin paikkakuntia tai yksittäisiä rintaman osia, mutta ei lyödä Venäjää laajalla rintamalla.

Zorn tunnustaa, että Ukrainan armeija toimii viisaasti ja suorittaa operaatioita suvereenisti. Hän kuitenkin epäilee, onko Ukrainan joukoilla todella voimaa vastahyökkäykseen, sillä he tarvitsisivat vähintään kolminkertaisen ylivoiman.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ymmärtää hänen mukaansa vain yhtä kieltä, voiman kieltä. Tehokasta pelotetta varten tarvitaan voimaa ja kumppanimme laskevat meidän varaamme, hän huomauttaa. Zorn varoittaakin uusista asetoimituksista Ukrainaan.

– Kaiken, mitä annamme, tarvitsemme takaisin, hän sanoo lehdelle.

Venäjän meri- ja ilmavoimilla on Zornin mukaan vielä kapasiteettia jäljellä ja jos Putin määräisi liikekannallepanon, hänellä ei olisi resurssiongelmia. Zorn pelkää, että Venäjä voisi avata toisen rintaman ja luettelee haastattelussa mahdollisia hyökkäyspaikkoja mukaan lukien Suomi.

– Kaliningrad, Itämeri, Suomen raja, Georgia, Moldova... Mahdollisuuksia on monia. Putinilla olisi taidot.

Amerikkalaiskenraalit ihmettelevät

Moni muukin asiantuntija on huomauttanut, että Ukrainan viimeaikainen menestys ei vielä tarkoita, että sodan päättyminen olisi näköpiirissä.

Muutoin Zornin kommentit ovat toisensuuntaisia kuin usean muun asiantuntijan. Venäjän on arvioitu kärsineen raskaita tappioita Ukrainassa , mikä on heikentänyt sen kykyä toimia muualla. Myöskään ilmoitusta liikekannallepanosta ei ole kuultu, vaikka siitä alettiin varoitella viime keväänä voitonpäivän alla.

Esimerkiksi Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti (evp) Mark Hertling toteaa Twitterissä , että uuden rintaman avaaminen juuri nyt olisi äärimmäisen typerää Venäjältä, vaikka se onkin ollut huolena sodan alusta lähtien.

Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen entinen komentaja, eläköitynyt kenraaliluutnantti Ben Hodges puolestaan tyrmää Zornin puheet.

– Hämmästyttävän huono analyysi Venäjän kyvyistä, mikä valitettavasti heijastaa suurta osaa saksalaisen ’eliitin’ ajattelusta. Suomi yksin murskaisi Venäjän joukot, hän tviittaa.

Liettua ja Puola tukahduttaisivat Kaliningradin viikossa, Hodges arvioi. Venäjän laivasto piiloutuu Krimin taakse, vaikka Ukrainalla ei ole laivastoa, hän huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat