Venäjä pysyy Euroopan neuvostossa kiistoista huolimatta – "Läimäytys päin Ukrainan kasvoja"

10:52
MTV Uutiset Live: Venäjä jatkaa Euroopan neuvoston jäsenenä.

Suomi luovutti perjantaina Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajuuden Ranskalle. Helsingissä pidetyssä kokouksessa suurin puheenaihe oli Venäjän rooli neuvoston jäsenmaana.

Venäjän uskottiin jopa vetäytyvän neuvostosta Helsingin-kokouksen yhteydessä. Ulkoministeri Sergei Lavrov kuitenkin ilmoitti perjantaina maan haluavan jatkaa neuvoston jäsenenä

Lavrovin mukaan Venäjä ei kieltäydy noudattamasta sitoumuksiaan neuvostolle. Näihin lukeutuvat myös rahalliset sitoumukset, kertoo uutistoimisto Tass.

Kiistoja jäsenmaiden välille

Venäjän jatkamisella Euroopan neuvostossa voi olla kauaskantoisia vaikutuksia.

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Mirja Kivimäki arvioi, että neuvoston suuret jäsenmaat, kuten Saksa ja Ranska, haluavat Venäjän jatkavan jäsenenä.

Tämä luo jäsenmaiden välille skismaa.

– On sinänsä hyvä, että Venäjä saadaan pidettyä mukana ihmisoikeustyössä. Samalla se on kuitenkin läimäytys päin Ukrainan kasvoja. Myös Baltian maissa on suhtauduttu tähän (Venäjän pysymiseen neuvostossa) erittäin kriittisesti, Kivimäki kommentoi MTV Uutiset Liven lähetyksessä aiemmin tänään.

Yksi suuri kysymys Venäjän jäsenyydessä liittyy maan kansalaisten oikeuksiin. Neuvoston ylläpitämän Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tapauksista jopa kymmenen prosenttia on tullut Venäjältä, Kivimäki sanoo.

– Kiistassa on ollut vastakkain Venäjä valtiona ja venäläiset kansalaisina, Kivimäki summaa.

Päätöksellä sallia Venäjän jatkaa neuvoston jäsenvaltiona halutaan pitää venäjän kansalaiset edelleen eurooppalaisina.

Krim aloitti kiistat

Venäjän tulevaisuus neuvostossa on puhuttanut ministerikokouksen alla. Venäjän äänioikeus parlamentaarisessa yleiskokouksessa peruttiin Krimin valtauksen jälkeen 2014.

Venäjä puolestaan keskeytti kaksi vuotta sitten jäsenmaksunsa neuvostolle. Yhteensä Venäjällä on rästissä jäsenmaksuja 90 miljoonan euron edestä.

Katso koko Venäjän neuvostojäsenyyttä käsitellyt MTV Uutiset Liven lähetys artikkelin yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja