Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu otti kantaa Iltalehden toimittajaan kohdistettuun uhkailuun

Tutkimusprofessori Antti Pietikäinen antaa pääministeri Orpolle vinkkejä vastakkainasettelun lievittämiseen 1:32
Tutkimusprofessori Antti Pietikäinen puhuu vastakkainasettelun lievittämisestä.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatovic toteaa lausunnossaan, että Iltalehden toimittajaan Ida Erämaahan netissä kohdistunut uhkailu tulisi tutkia ja tuomita selvästi.

Mijatovic sanoo seuranneensa toimittajaan kohdistunutta kampanjaa huolestuneena ja pitävänsä tapausta vakavana.

Hän huomauttaa, että Erämaahan on kohdistunut hänen kolumninsa julkaisun jälkeen esimerkiksi uhkauksia fyysisestä ja seksuaalisesta väkivallasta. Lisäksi hänen mainettaan toimittajana on pyritty heikentämään. Lisäksi useat vaaleilla valitut henkilöt ovat pyrkineet kommenteillaan heikentämään hänen mainettaan toimittajana.

Mijatovic toteaa, että kohdistetut yksilöön menevät ja oikeutetun mediakritiikin ylittävät hyökkäykset voivat hiljentää mediaa. Hän huomauttaa myös, että osa Erämaahan kohdistuneista hyökkäyksistä on ollut luonteeltaan seksistisiä ja sukupuolittuneita.

Mijatovic korostaa, ettei vihapuhe ole suojattua puhetta. Siksi esimerkiksi poliitikoilla on hänen mukaansa sekä velvollisuus että vastuu pidättäytyä vihapuheesta ja leimaavasta kielenkäytöstä ja tuomita niiden käyttö yksiselitteisesti. Hän lisää, että hiljaisuus tai heikot reaktiot asiaan voidaan tulkita sen hyväksymiseksi, mikä saattaa johtaa lisääntyneeseen sanalliseen tai fyysiseen väkivaltaan.

Mijatovic kehottaakin lausunnossaan Suomen viranomaisia tuomitsemaan toimittajaan kohdistuneen kampanjan selvästi, tutkimaan tapauksen ja tarjoamaan Erämaalle hänen tarvitsemaansa apua.

Mijatovic kehottaa lausunnossaan Suomen viranomaisia tuomitsemaan toimittajaan kohdistuneen kampanjan selvästi, tutkimaan tapauksen ja tarjoamaan Erämaalle hänen tarvitsemaansa apua.

 

Lue myös:

    Uusimmat