Venäjä ohitti Leijonat! IIHF:n dokumentissa hämmentävä näky

Onko Suomi-kiekko jäänyt kansainvälisesti jälkeen? Kari Jalonen nostaa esiin vuosien takaisen päätöksen 5:52
Onko Suomi-kiekko jäänyt kansainvälisesti jälkeen? Kari Jalonen nostaa esiin vuosien takaisen päätöksen.

Venäjä ohitti Suomen jääkiekon tuoreessa miesten maailmanrankingissa, vaikkei ole pelannut arvokisatasolla kahteen vuoteen.

Venäjä on ollut ulkona kansainvälisestä jääkiekosta maan hyökättyä Ukrainaan vuoden 2022 talviolympialaisten jälkeen. Kun tämä fakta on tiedossa, vilkaisu Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n uunituoreeseen maailmanrankingiin hämmästyttää. 

Sunnuntaisen MM-finaalin jälkeen päivitetyllä listalla kärjessä on neljänneksi Tshekin kisoissa yltänyt Kanada. Maailmanmestari Tshekki nousi neljä sijaa neljänneksi ja MM-hopeaa saavuttanut Sveitsi kaksi sijaa viidenneksi. 

Puolivälierissä hävinnyt Leijonat putosi yhden pykälän kolmanneksi. 

Venäjä puolestaan porskuttaa pelaamattomuudesta huolimatta, sillä se nousi toiseksi Suomen edelle. 

Selitys tälle löytyy IIHF:n erikoisratkaisusta. Venäjän maailmanlistalta sulkemisen sijaan IIHF on antanut maalle vuoden 2021 MM-kisojen jälkeisen rankingtilanteen edellyttämiä pisteitä. Venäjä oli tuolla listalla kolmantena, ja sille on annettu kolmista viime MM-kisoista (2022-2024) pronssisijan pisteitä, eli samat pinnat, mitä Tshekki, Latvia ja Ruotsi ovat saaneet vuorollaan kyseisistä turnauksista. 

Jos Venäjän panna ja kyseinen menettely jatkuvat, Venäjä voi käytännössä nousta rankingykköseksi tulevaisuudessa. 

IIHF:n rankingissa otetaan huomioon neljät viimeisimmät MM-kisat ja edellinen olympiaturnaus. Maat saavat pisteitä turnaussijoitustensa mukaan niin, että painotus pienenee viimeisimmistä kisoista vanhempiin mentäessä. 

Myös Valko-Venäjä on ollut IIHF:n pannassa tuettuaan Venäjän sotatoimia. Se on tuoreimmassa rankingissa 16:s, kaksi sijaa pudonneena. 

Sveitsi-Tshekki -loppuottelun parhaat palat minuutissa 1:07
Sveitsi–Tshekki-loppuottelun parhaat palat minuutissa.

Lue myös:

    Uusimmat